Hajdaš Dončić otvorio most koji je koštao 3,1 milijun kuna s PDV-om

Pogranični most Miljana na Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana - Imeno otvorili su danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i slovenski ministar infrastrukture i prostora Zvonko Černač.

Izgradnja novog mosta, dužine 25 i širine 9,6 metara, i pristupnih cesta zajednička je investicija hrvatske i slovenske vlade, a vrijednost ugovora je oko 3,1 milijun kuna s PDV-om. Most povezuje općine Zagorska Sela s hrvatske i Podčetrtek sa slovenske strane. Novi most omogućit će lakše odvijanje pograničnog prometa, a najviše koristi imat će obližnje stanovništvo s obje strane granice. Naime, zbog dotrajalosti starog mosta, promet je preko tog graničnog prijelaza bio u prekidu od travnja 2008. godine.

Zbog toga su stanovnici s hrvatske i slovenske strane morali koristi prijelaz Plavić - Sedlarjevo, ili druge obližnje prijelaze, što je bilo posebno komplicirano za stanovnike zaposlene u drugoj državi te one koji u drugoj državi imaju zemljište. Ministar Hajdaš Dončić rekao je kako je most važan zbog toga što su stanovnici s obje strane granice ne samo radno, nego i obiteljski i rodbinski povezani. Prema njegovim riječima, izgradnja mosta pokazuje da se ovakvi projekti mogu zajednički ostvariti diljem granice između Hrvatske i Slovenije. Njegov slovenski kolega Černač kazao je da izgradnja novog mosta, uz lokalni, ima i širi europski kontekst zbog skorog ulaska Hrvatske u EU. Most nije samo građevinski objekt nego ima i druga značenja i simboliku koja se ogleda u suživotu dvaju naroda, rekao je Černač.

Stanovnici općina Zagorska Sela i Podčetek nadaju se da će novi granični prijelaz pospješiti realizaciju zajedničkih gospodarskih projekata, posebno u turizmu, omogućiti da primjerice turisti koji posjete Kumrovec, Terme Tuhelj ili Zagorska Sela na hrvatskoj strani ujedno posjete obližnje terme Podčetrtek ili neka druga odredišta u Sloveniji.

Investitor projekta na hrvatskoj strani novog mosta su Hrvatske ceste, projekt je izradila i nadzirala tvrtka Aking iz Zagreba, a glavni izvođač radova bila je tvrtka Kuna-gora. Radove na slovenskoj strani izvela je tvrtka Ceste mostovi, a nadzor je provela tvrtka Slovenska cestna podjetja iz Ljubljane.

(Hina/pd)

Komentari (2)
  • dodo54321
    dodo54321 22:24 11.7.2012.

    kako to deckec brzo osmisli uredi papire izgradi i to za malu lovu zasluzio je da otvara svaki tjedan jednu zavrsenu investiciju pogotovo mostove oni imaju simbolicku vrijednost da povezuju i povecavaju promet a gdje je taj mot

  • miami
    miami 17:11 11.7.2012.

    Čestitke na odličnoj suradnji, niskoj cijeni objekta i dobrobiti ulaganja za sve mještane u okolici….

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!