Crkva protiv privatizacije Hrvatskih voda

Autor: Poslovni.hr , 09. veljača 2011. u 14:40

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax danas je predstavila “Izjavu o neprihvatljivosti predloženih izmjena zakona o vodama” jer smatra da predložene izmjene otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga.

“Predložene izmjene ne podupiremo jer otvaraju vrata privatizaciji i poskupljenju usluga”, stoji u izjavi u kojoj Komisija navodi da se izmjenama, zapravo, predlaže preustroj javne ustanove Hrvatskih voda u trgovačko društvo. Iustitia et pax smatra kako trgovačko društvo ne može i ne će braniti niti obraniti javni interes u sektoru voda jer, kako ističe, cilj trgovačkoga društva je profit, a ne obrana javnoga interesa. Zato bi, kako smatra Komisija, korisnici usluga neminovno morali plaćati više nego sada. “Trgovačko društvo lakše je privatizirati nego javnu ustanovu što su Hrvatske vode danas”, napominje se u Izjavi i ocjenjuje kako postoji slična opasnost i za tvrtke koje upravljaju lokalnim sustavima vodovoda i odvodnje.

Komisija poziva narodne zastupnike da ne prihvate predložene promjene nego da od predlagatelja traže da u promjeni legislative u sektoru voda uključi “on-line” predstavnike svih relevantnih struka. Poziva također sve stručnjake da udruže znanja te daju doprinos u obrani tog, kako kažu, posljednjega obiteljskog srebra, a znanstvene ustanove i udruge da svojim znanjem i autoritetom daju svoj doprinos.

Odgovarajući na upit o kontaktima glede zakona o vodama s vladajućom koalicijom, predsjednik Iustitie et pax, sisački biskup mons. Vlado Košić izjavio je kako je bilo kontakata, ali ne i previše suradnje. “Pozivamo državne institucije, a ne stranke”, rekao je dodavši kako Crkva ne sudjeluje u nikakvoj u privatizaciji Hrvatskih voda.

Član Komisije Neven Šimac je istaknuo kako Iustitia et pax želi da rasprava o zaštiti voda dobije pravo javnosti, jer je, kako smatra, riječ o prevažnom pitanju za koje je potreban nacionalni konsenzus. Ocijenio je kako država mora ostati arbitar između interesa i javne solidarnosti te upozorio kako bi zakonski propisi u slučaju privatizacije mogli pogodovati krupnom kapitalu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close