Zlato ponovno u defanzivi

Autor: Poslovni.hr , 30. siječanj 2015. u 15:00
Thinkstock

Grčki izbori utjecali su na odnos vrijednosti zlata i eura gdje se tijekom siječnja mogla ostvariti solidna dobit, poručuje Hansen iz Saxo Bank

Vrijednost zlata ponovno je na najnižim razinama ovog tjedna, nakon što je na sastanku američkog FOMC-a (Federal Open Market Committee) gospodarstvo SAD-a ocijenjeno kao stabilno, odnosno članovi odbora su ostavili otvorene mogućnosti za promjene u monetarnoj politici kasnije u godini, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj startegije za Robe u Saxo Bank. Iako Grčka i dalje analitičarima i investitorima zadaje glavobolje, sada se već pomalo miču iz njihovog fokusa i u tom kontekstu zlato im više ne predstavlja sigurnu luku. Naime, posljednja događanja u Grčkoj s izborima utjecala su na odnos vrijednosti zlata i eura (XAUEUR) gdje se tijekom siječnja mogla ostvariti solidna dobit.

Unastavku donosimo cjeloviti komentar iz Saxo banka:

S obzirom na trgovanje ispod 1,272 dolara za uncu, vrijednost zlato tek će biti na testu i investitori koji vjeruju u rast cijene zlata trebaju pažljivo pratiti kretanja s obzirom na nagli porast potražnje i kupovine zlata nakon odluke Švicarske središnje banke (SNB) o napuštanju vezanog tečaja franka i eura, komentira Hansen. Investitori su se zbog toga okrenuli sigurnim državnim obveznicama, a s prinosima koji su postali negativni više nisu zadržavali uloge u zlatu.

Imovina u proizvodima kojima se trguje za razmjene, uz fizičko zlato, porasla je na 62 tone od 15. siječnja i SNB-ove odluke te bi bilo kakvo povlačenje za brojne investitore predstavljalo gubitak. To zlato kupljeno je po cijenama koje su iznad 1,255 dolara za uncu što je sada u tehničkoj analizi donja granica. Raspon od 1,253 do 1,255 dolara za uncu postaje magnet za kratkoročne investitore koji žele prodati zlato jer im ne odgovaraju sve niže vrijednosti. Prema tehničkoj analizi, trenutna najviša razina vrijednosti je 1,290 dolara za uncu, zaključuje Hansen.

Komentirajte prvi

New Report

Close