Zlato najjeftinije od veljače, srebro u šapama ‘medvjeda’

Autor: Tomislav Pili , 25. studeni 2016. u 14:20
Očekuje se najveći mjesečni pad količine zlata koje drže ETF-ovi u tri godine/FOTOLIA

Razlog padu cijena je očekivanje da će u prosincu biti povećane američke kamatne stope.

Dok je zlato na najnižoj cijeni u devet mjeseci, cijena srebra je pala više od 20 posto što je rezultat očekivanja tržišta kako je razdoblje niskih kamatnih stopa pri kraju.

Cijena fine unce zlata u četvrtak je pala dodatnih 0,7 posto na 1180,38 dolara, na najnižu razinu od veljače. No, poznavatelji tehničke analize tvrde kako pri ovoj cijeni ne bi bili iznenađeni da cijena padne sve do 1000 dolara za uncu. Analitičar Craig Johnson za CNBC kaže kako se sljedeća razina potpore za zlato nalazi između 1050 i 1000 dolara. Da zlato kod investitora sve više gubi sjaj pokazuje i podatak da su burzovno utrživi fondovi (ETF) koji prate cijenu zlata u dosadašnjem dijelu studenog smanjili svoje zalihe za 85,5 metričkih tona na 1902 tone. To je najniža tonaža od lipnja.

Analitičari očekuju da bi studeni mogao donijeti najveći mjesečni pad količine zlata koje drže ETF-ovi u tri godine. No, još je gora situacija kod srebra koje je od vrhunca u kolovozu izgubilo petinu vrijednosti čime je u takozvanom "medvjeđem teritoriju". Uncom srebra u četvrtak se trgovalo po 16,4 dolara. Isključivi razlog padu cijene plemenitih metala jest taj što su investitori – sudeći po cijeni opcija – sasvim sigurni da će na zasjedanju 13. i 14. prosinca dužnosnici američkih Federalnih pričuva povisiti kamatne stope.

Podsjetimo, trenutni raspon kamatnih stopa kreće se od lanjskog prosinca na 0,25 do 0,5 posto. "Svi očekuju prosinačko podizanje kamatnih stopa i to je ono što je uključeno u cijenu zlata u ovom trenutku", tumači za Bloomberg Tom Kendall, direktor analize plemenitih metala u ICBC Standard Bank. Zanimljiv je i paradoks da na pad cijene zlata – štita od inflacije od kako je svijeta i vijeka – upravo pokreću očekivanja da će inflacija porasti, upozoravaju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close