Zbog Agrokora raste udio loših kredita

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 10. svibanj 2017. u 22:01
Analizirali bankarski sektor SI Europe

Namjera je da udio NPL-ova u regiji padne na 8-10 posto, ali kriza hrvatskog koncerna to otežava, rekao je C. Vivaldi.

Zagrebačka banka jedna je od najkapitaliziranijih u regiji. Nećemo davati pretpostavke što će se dogoditi, ali uvjereni smo da sve akcije koje je poduzela Vlada idu u pravom smjeru, i mi tome doprinosimo.

Rekao je to Carlo Vivaldi, direktor UniCreditova odjela za SI Europu o posljedicama Zabine izloženosti Agrokoru. No, upravo će krediti Agrokoru hrvatski bankarski sektor učiniti jedinim u regiji u kojem će, prognozira UniCredit, ove godine udio loših kredita rasti. Sa 16,6 posto teško naplativi krediti lani su pali na 13,8 posto, a ove bi im se godine udio mogao povećati 0,2 postotna boda. Situacija bi se navodno mogla popraviti već 2018.

"Lani smo u Hrvatskoj počeli prodavati loše kredite u većoj mjeri i nastavit ćemo i ove godine. Apetit za kupnjom kod investitora je velik i to je dobar znak za zemlju. Cilj nam je pasti na 8 – 10 deset posto NPL-ova u svim zemljama regije, i u Hrvatskoj, ali ovi posljednji događaji malo su poremetili planove u Hrvatskoj", priznao je Vivaldi na predstavljanju UniCreditove studije "Izgledi za bankarski sektor u srednjoj i istočnoj Europi, regija – pravo mjesto" koju je izradio UniCreditov odjel za strateške i korporativne prognoze.

Iako bi nominalni rast kredita ove i sljedeće godine trebao zahvatiti i Hrvatsku i osigurati joj plus od 0,2%, doduše, najmanji u regiji, prilagode li se brojke za inflaciju, završavamo opet u minusu od 0,4 posto. Iz UniCredita su još jednom poručili da SI Europa ostaje pokretač organskog rasta grupe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close