Za 1,7 mil. kuna Pupovac traži savjetnika za Teslin povratak

Autor: Marija Brnić , 04. veljača 2015. u 22:01
Šef SNV-a Milorad Pupovac najavio da će razvojni fondovi Srbije i Vojvodine uložiti u Tesla razvojni fond/Patrik Macek/PIXSELL

Fond bi ulagao u temeljni kapital poduzetnika, a pružao bi i ostale oblike financiranja.

Neuspjeh u projektu Tesla banke Srpsko narodno vijeće (SNV), kao što je i najavljivalo, nadomjestit će osnivanjem nove financijske institucije za poticanje poduzetništva i zapošljavanja na područjima Hrvatske s većinskim srpskim stanovništvom.

Riječ je o Tesla razvojnome fondu (TRF). Prvi potez u realizaciji te ideje jučerašnje je otvaranje javnog natječaja za posao savjetnika u pripremi i strateškoj razradi razvojnog fonda. Procijenjena je vrijednost posla 1,7 milijuna kuna bez PDV-a, a natječaj SNV-a otvoren je do 16. ožujka. S kolikim će točno kapitalom SNV pokrenuti svoj razvojni fond i uz čiju financijsku potporu, zasad nema informacija. No, šef SNV-a Milorad Pupovac lani je, nakon što nije uspio pronaći partnere za nastavak dokapitalizacije Tesla banke, najavio da će razvojni fondovi Srbije i Vojvodine, koji su u tu banku bili uložili 1,7 mil., odnosno 1,5 mil.

 

3,2milijuna

eura uložili su razv. fondovi Srbije i Vojvodine u Tesla banku

eura, uložiti sredstva od njezine prodaje u osnivanje TRF-a. Ideja je da TRF bude okrenut projektima u poljoprivredi, preradi, ulaganjima u infrastrukturu, obnovljive izvore i projekte energetske učinkovitosti. Fond bi ulagao u temeljni kapital poduzetnika, a pružao bi i ostale vidove financiranja te pomoć kako bi se maksimiziralo povlačenje bespovratnih sredstva iz EU, ali i iz nacionalnih izvora financiranja.  Od savjetnika SNV očekuje pomoć vezanu uz organizacijski ustroj, izradu strategije vođenja poslova te informacijsko-komunikacijskih sustava, uključujući i preporuke za softverska rješenja za odnose s korisnicima, upravljanje portfeljem i model ocjenjivanja boniteta.

Savjetnici trebaju dati i analizu gospodarskih potencijala triju regija na kojima će fond djelovati (Vukovar, Knin, Zagreb), ali i katalog investicija s minimalno 100 projekata. Usluge će savjetnik SNV-u davati u pet faza, a za neke od njih su predviđeni rokovi i od 270 dana, pa je izgledno da TRF zaživi najranije početkom iduće godine.

U igri samo odlikaši

Reference u bodovanju ispred cijene

Savjetnike za fond SNV će birati između tvrtki koje posluju s dobiti uz najmanje 2,5 mil. kuna prihoda u prošle tri godine, te koje uredno posluju bez blokade i duga državi. Cijena usluge nije presudna, ona donosi 45% bodova, dok reference u savjetovanju poduzetnika u povlačenju novca EU te državne i lokalne uprave u projektima nose do 30, a reference najmanje dva voditelja projekta i 10 stručnjaka koji će raditi na projektu 25 posto bodova.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne bi se čudio da je on multimilijunaš jer je već dva desetljeća najjači etnobiznismen u Hrvatskoj i regiji

zasto-suti-etno-biznismen-milorad-pupovac ?

Profesor Milorad Pupovac, vodeći etno-biznismen u Hrvatskoj, koji je, dakle, ako je vjerovati predsjedniku Ivi Josipoviću, patentirao, a onda od toga i zaradio, novu poslovnu granu u našoj inače gospodarski uništenoj zemlji, posljednjih dana uglavnom šuti, čak i njegove ‘Novosti’, financirane novcem hrvatskih građana, ne donose njegove poslovično srcedrapateljne izjave o ‘teškom i bezizlaznom stanju srpske nejači u Hrvatskoj izložene brutalnim napadima hrvatskih klerofašista’, propust je to ovog ‘medija’ budući da ‘Novosti’ postoje kako bi kroz njih govorili Pupovac i lekar Stanimirović. Naravno, za Pupovca kao da agresije na Hrvatsku nije ni bilo.

http://www.tinolovka-news.com/vijesti-hrvatska/64873-zasto-suti-etno-biznismen-milorad-pupovac

Peter Sloterdijk u „Kritika ciničnog uma“ kaže kako bi povratnik Marx u vrijeme staljinizma završio u Sibiru, a povratnik Nietzsche u vrijeme fašizma bi završio u Auschwitzu.
I gle cinizma: povratnik Tesla,koji je cijeli svoj život vodio borbu sa financijerima a okončao kao siromašan, u vrijeme političara Pupovca, završava malo u banci, malo u razvojnom fondu.

New Report

Close