‘Više ćemo ulagati vani, ali domaća imovina neće pasti’

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2014. u 13:20
Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ-a/Davor Višnjić/PIXSELL

Iako su omogućena veća ulaganja na stranim tržištima, mirovinski fondovi neće zanemariti domaće tržište kapitala.

Iako su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te novim zakonom o obveznim mirovinskim fondovima omogućena veća ulaganja na stranim tržištima, mirovinski fondovi neće zanemariti domaće tržište kapitala, moglo se čuti u četvrtak na okruglom stolu "Budućnost ulaganja mirovinskih fondova" u organizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Kako je napomenuo Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda, imovine ima dovoljno i za strane i domaće dionice te obveznice.Kako je najavio, AZ će u budućnosti više biti usmjeren na strano tržište. "Međutim, to ne znači da će nam domaća imovina padati, naprotiv", ističe Novoselec. Osvrćući se na novu zakonsku mogućnost da mirovinci udvostruče ulaganja u dionice domaćih kompanija, čelni čovjek PBZ/CO fonda Dubravko Štimac smatra kako je takvo zakonsko rješenje bilo nužno.

"Idemo korak po korak, ako se pokaže da su nam potrebni veći udjeli, mislim da ćemo to moći kvalitetno iskomunicirati sa zakonodavcem", smatra Štimac.Na pitanje znači li to da će mirovinski fondovi u budućnosti biti većinski vlasnici dobrog dijela hrvatskih kompanija, Dinko Novoselec tvrdi kako je logika zakona da takvi slučajevi budu iznimka, a ne pravilo. "Udjel je mogao ići do 25 posto u pojedinoj kompaniji, ali iznad toga bili bi podložni davanju ponude za preuzimanje", ocjenjuje Novoselec.

Povećanje izloženosti sa 10 posto udjela na 15 posto za dionice uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze te 20 posto za one sa Službenog tržišta Marko Lesić, direktor društva Nexus Private Equity ocjenjuje dobrodošlim, ali smatra da je teško očekivati brži rast postotka izloženosti mirovinaca s obzirom na veličinu i likvidnost domaće burze. Slično razmišlja i Ivan Kurtović, izvršni direkor investicijskog društva InterCapital, koji smatra da se omogućavanje veće izloženosti ne mora manifestirati i u povećanju likvidnosti na tržištu.

Vezano za ulogu mirovinaca u oživljavanju burze, Dubravko Štimac smatra kako jedan igrač ne može tržište učiniti aktivnijim. "Kada hrvatske tvrtke postanu efikasnije i profitabilnije, doći će i drugi igrači, pa će i mirovinski fondovi postati aktivniji", istaknuo je Štimac. Dinko Novoselec je dodao kako su mirovinci već nekoliko godina suočeni s nerealnim očekivanjima u vezi s aktivnošću na burzi. "Naš utjecaj postoji i postojat će. No, mi smo dugoročni investitori i ne možete očekivati da stvaramo likvidnost", kazao je Novoselec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da, a mi ćemo vam zarađivati devize-EURE kako bi ih vi mogli trošiti kroz ta vaša ulaganja i kroz otkup istih stvarati dobit HNB-u.

Možete otići slobodno van i da se više ne vratite jer ako je itkoko zaslužan za ovo stanje na ZSE to ste sigurno u največoj mjeri vi, OMF-ovi, uključujući Samodola koji vam je dopustio da u najgorem mogućem trenutku uđete na tržište i ostavite spaljenu zemlju (znalci i oni koji su preživjeli) dobro znaju o čemu pričam.

Ali prije nego odete izvolite vratiti ZSE u prijašnje stanje, pogotovo ovaj lijepi i beskrupulozni gospodin na slici.

New Report

Close