‘Uniju prvo treba dovršiti, onda ući’

Autor: Ana Blašković , 18. svibanj 2016. u 22:00
Guverner HNB-a Boris Vujčić istakno kako je bankovna unija napola dovršena/N. Pavletić/PIXSELL

Guverner Vujčić o bankovnoj uniji.

Guverner HNB-a Boris Vujčić poručio je da je bankovna unija neophodan dio stvaranja europodručja, ali da je Hrvatskoj zasad najbolje čekati.

"Stav HNB-a je da bankovnu uniju treba dovršiti, ali da je za Hrvatsku u ovom trenutku najbolja opcija čekanja dok se ne dovrše sva tri stupa: zajednički nadzor, zajednički fond za sanaciju banaka, ali i zajedničko osiguranje depozita. Kada se to dovrši, tek bi u tom bi trenutku hrvatski nacionalni interes bio ulazak u Bankovnu uniju", rekao je Vujčić na konferenciji 'Bankovna unija: ostvarenja i izazovi'. Radi se o ambicioznom projektu Europske komisije nastalom kao odgovor na krizu. Ideja je ojačati institucionalni okvir i otpornost banaka na širem području Unije, a konačni cilj je da se novcem poreznih obveznika više ne spašavaju posrnule banke.

Bankovna unija počiva na tri stupa; jedinstvenom nadzoru banaka pod okriljem ECB-a, jedinstvenom sanacijskom mehanizmu te europskom sustavu osiguranja depozita, no još uvijek je, istaknuo je, u fazi konstrukcije. Zasad je formiran samo zajednički nadzor banaka, sanacijski fond tek je djelomično dovršen, a po pitanju zajedničkog osiguranja depozita nema ništa konkrentno i to je područje ostavljeno nacionalnim razinama. Vujčić se osvrnuo na reforme rekavši da ih treba provesti. "Za Hrvatsku je bitno da se shvati da se reforme neophodno moraju provesti i da moraju biti iznad bilo kakvih političkih interesa", zaključio je guverner.

Komentirajte prvi

New Report

Close