‘Unatoč većem gubitku, Tesla banka nije propali projekt’

Autor: Ana Blašković , 21. veljača 2012. u 22:00

Krivac za gotovo dvostruko veći gubitak od planiranog i neuspjelu dokapitalizaciju je nervoza ulagača nakon propasti Creda, kaže Agičić

Nakon što su rezultati poslovanja banaka u prošloj godini otkrili seriju gubitaša među manjim kreditorima, među kojima je i Tesla banka, pojavile su se glasine da je budućnost projekta upitna. Takve komentare za Poslovni dnevnik decidirano je odbacio predsjednik Uprave Tesla banke Zvonko Agičić. “Budućnost Tesla banke nije upitna, projekt se nastavlja kao što je zacrtano. U poslovnom planu predvidjeli smo gubitak u prve tri godine. Istina, ne toliki, no zato smo skupili manje kapitala od predviđenog što ćemo nadoknaditi u ovoj godini”, rekao nam je predsjednik Uprave Tesla banke.

Propala dokapitalizacija
Banka je 2011. godinu zaključila s minusom od 8,4 milijuna kuna i uvjerljivo najmanjom aktivom među svim bankama, od tek 34,8 milijuna kuna. Planirani gubitak u prvoj godini poslovanja, s druge strane, bio je limitiran na 5 milijuna kuna. Osim neplaniranoga gubitka u prošloj su godini na papiru ostali i planovi za dokapitalizaciju jer je banka prikupila samo četiri milijuna kuna kapitala uplatom hibridnog depozita. “Na ruku nam zasigurno nije išla situacija koja je krajem godine nastala oko Credo banke koja je uznemirila ulagače. Nakon iskustava u Credo banci oni se boje raditi s manjim bankama pa smo planove za dokapitalizaciju prebacili na ovu godinu”, otkriva. Nadu polaže u najavljene Vladine gospodarske mjere koje bi trebale biti potpora razvoju što će, vjeruje, potaknuti ulagače na novi val investicija od kojih bi trebala prosperirati i ta banka. Do ljeta ove godine Tesla banka namjerava provesti povećanje kapitala od najmanje 30 milijuna kuna, dok se ostatak iznosa do zacrtanih 70 milijuna kuna želi privući do kraja godine. Krajnji cilj banke je dostići aktivu od 400 milijuna kuna za optimalno kreditiranje, što bi omogućilo i profitabilno poslovanje vlasnicima. Kao “pravi” zajmodavac Tesla banka posluje od rujna prošle godine. Dosad je kroz 50-ak kredita banka plasirala 12 milijuna kuna ponajviše u obiteljska poljoprivredna gospodarstva, od proizvodnje meda preko ljekovitog bilja do stočarstva. U ovoj je godini plan povećati obujam kreditiranja za tri puta. “Imamo velik interes za programe koje smo razvili, dosad smo primili 140 kreditnih zahtjeva u iznosu od 50.000 do milijun eura”, kaže Agičić. Dodaje da je interes za kredite velik jer je riječ o kunskim zajmovima uz kamatnu stopu od 6,9 do 8,5 posto. U drugoj fazi, kada Tesla banka proširi izvore financiranja na strane valute, u ponudi će se naći i krediti uz valutnu klauzulu.

Prijelomna 2012.
“Optimisti smo, ali svjesni da se ovakav projekt ne može napraviti preko noći. Ova će godina biti prijelomna i za nas u smislu da ćemo ambicioznije krenuti u kreditiranje, a otvorit ćemo i jednu poslovnicu. Banci je samo potrebno vrijeme da stane na noge za što je nužna dokapitalizacija i prikupljanje depozita”, zaključio je Agičić. Najveći dioničari su Fond za razvoj Republike Srbije sa 33%, Fond za razvoj AP Vojvodine sa 29,4%, Zvijezda sa 12,2% te Končar EI sa 10,7% dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close