Trećina najvećih fondova u svijetu okreće leđa dionicama

Ulaganja u alternativne oblike imovine - nekretnine, infrastrukturu i fondove rizičnog kapitala - na rekordnih su 20 posto, Foto: Reuters Ulaganja u alternativne oblike imovine - nekretnine, infrastrukturu i fondove rizičnog kapitala - na rekordnih su 20 posto, Foto: Reuters

Istraživanje o ulaganjima državnih institucionalnih investitora.

Nakon odlične prošle godine, najveći svjetski institucionalni investitori ove i sljedećih godina nisu pretjerano zainteresirani za ulaganje u dionice. Prema istraživanju tvrtke za upravljanje imovinom Invesco koje prenosi Reuters, više od trećine državnih investicijskih fondova u iduće tri godine planira smanjiti izloženost dionicama. U razloge ubrajaju trgovinske i geopolitičke napetosti te visoka vrednovanja koja u takvim okolnostima neće opravdavati financijske rezultate kompanija.

Pretekli obveznice

Invescovo godišnje izvješće, temeljeno na odgovorima 126 državnih investicijskih fondova i menadžera rezervi središnjih banaka u kojima ukupno leži 17 bilijuna dolara imovine, ustanovilo je da su dionice pretekle obveznice po udjelu u imovini. Povećavši udjel s 29 posto u 2017. na prosječnih 33 posto, dionice su postale pojedinačno najveća investicijska klasa u portfeljima najvećih svjetskih institucionalnih investitora. Međutim, pitanje je hoće li se taj udjel održati u idućih nekoliko godina.

 

33posto

udjela u portfeljima državnih fondova imaju dionice

Naime, dok 40 posto ispitanika tvrdi kako je zadovoljna “statusom quo” što se tiče ravnoteže portfelja, 35 posto je odgovorilo kako u srednjem roku planira smanjiti izloženost dionicama, ističe se u Invescovu istraživanju. Valja naglasiti kako je istraživanje provedeno između siječnja i ožujka kada je najvažnije svjetske burze pogodila ozbiljna korekcija. S obzirom da je prvi kvartal bio kolebljiv za svjetske dionice, dio investitora vjerojatno vjeruje da će i dalje biti ranjivi na kolebljivost dioničkog tržišta.

U glavne razloge zabrinutosti investitori su naveli mogućnost izbijanja trgovinskog rata, geopolitičke rizike te visoka vrednovanja dionica, u apsolutnom i relativnom pogledu. Što se tiče utjecaja na burze, trgovinske napetosti već su ispunile “očekivanja” investitora. Naime, od ožujka i eskalacije “šamaranja carinama” između SAD-a i Kine svjetske su se dionice našle na nesigurnom terenu.

Prilično dalekosežni

Alex Millar, voditelj EMEA investicijskih fondova u Invescu, ističe kako su investitori bilo “prilično dalekosežni” u naglašavanju rizika trgovinskih napetosti još početkom godine. Međutim, dodaje kako su investitori i dalje voljni na ponešto rizika kako bi ostvarili povrate. No, oni će ove godine - u odnosu na prošlu - biti daleko “mršaviji”. Prosječan prinos lani je iznosio 9,4 posto, daleko bolje od 4,1 posto u 2016. godini.

Za ovu godinu investitori su mnogo manje optimistični očekujući povrat od 5,8 posto. Studija je ustanovila i da su ulaganja državnih fondova u alternativne oblike imovine - nekretnine, infrastrukturu i fondove rizičnog kapitala - lani dosegla rekordno najviši udjel od 20 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve