"Svi koji imaju kredit u eurima u opasnosti su od rasta tečaja"

Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Ako tečaj eura naraste za 10-15%, i vaše preostale glavnice, i vaši anuiteti narast će za taj iznos.

Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) na svom Facebook profilu upozorio je kako “svi koji imaju kredite, ako imaju euro kredite, u opasnosti su od rasta tečaja eura”.

Na Facebooku je Aleksić napisao:

“I dalje nekima nije jasno.

Mi smo ugovorili s EU-om da ćemo ući u euro-zonu. To je jednostavno tako. Umjesto da se bakćemo s time i umjesto da besplodno rogoborimo, bolje nam je da se pripremamo.

Svi koji imaju kredite, ako imaju euro kredite u opasnosti su od rasta tečaja eura. Ako tečaj eura naraste za 10-15%, i vaše preostale glavnice, i vaši anuiteti narast će za taj iznos, a nakon konverzije – ukoliko bi bio takav tečaj eura – ostali biste zauvijek konzervirani na toj povećanoj glavnici i povećanim anuitetima, jer nakon prelaska na euro više neće biti promjena.

Oni koji imaju kunske kredite, ako naraste tečaj eura i dalje plaćaju iste anutete, i dalje imaju iste glavnice, ali kod konverzije će njihova glavnica u eurima i anuiteti u eurima biti manji nego sada – ako bismo glavnice i anuitete prikazali u euro iznosima. Ako bi euro dodatno oslabio, za npr. 5% – onda bi kod konverzije glavnica u eurima bila veća za 5% i anuiteti za 5% u odnosu na sadašnju pretvorenu u eure. Međutim, i vaše plaće bit će veće za 5% u euro iznosima – tako da nećete osjetiti tu razliku.

Rezime:

Onaj tko ima kredit s valutnom klauzulom euro i dalje ima na sebi rizik rasta tečaja eura koji povećava glavnice i anuitete.

Oni koji imaju kunske kredite – ne riskiraju baš ništa, jer pad tečaja eura za određeni postotak znači istodobno za isti postotak rast plaća preračunatih u euro.

I ne pitajte me što da činite s vašim kreditima. Ja sam u kunskome kreditu s fiksnom kamatnom stopom 4,55%, i ne zanima me više rast niti pad tečaja eura.

Vi morate sami odlučiti što ćete s vašim kreditima”, poručio je Aleksić. 

Komentari (14) Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve