Sve više kunskih stambenih kredita s dugim rokom otplate

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 02. srpanj 2015. u 09:58
Banke tvrde da primjećuju povećanu potražnju za kunskim kreditima/FOTOLIA

Pokazalo se da nije točno da su dugi rokovi otplate nemogući zbog malo kunskih depozita.

Zagrebačka banka povećala je maksimalni iznos stambenih kredita u kunama sa 300 tisuća na dva milijuna kuna, a rok otplate produžila sa 20 na 30 godina.

Uz HPB koji je prvi uveo kunske stambene kredite još prije četiri godine, jedina su banka koja nudi otplatu na tri desetljeća. Prema podacima HNB-a, stambene kredite u kunama trenutačno nudi devet banaka i tri štedionice: uz veće banke, imaju ih Croatia, Istarska kreditna i Štedbanka. Najveći iznos kredita može se dobiti u Wüstenrot stambenoj štedionici, 3,8 milijuna kuna, a među bankama prednjači PBZ sa 2,3 milijuna. Iako su se donedavno banke klele da su zbog manjka dugoročnih izvora u kunama, jer kunskih je depozita malo i ročnost im je kratka, nemogući dugi otplatni rokovi, ispostavilo se da to ipak – nije istina. Zaba tako od jučer nudi čak tri modela otplate – uz fiksnu i promjenjivu kamatu ili njihovu kombinaciju.

 

3,8milijuna

kuna najveći je iznos kredita koji se može dobiti, a nudi ga Wüstenrot

Fiksna kamata namijenjena je kratkim rokovima otplate – na pet godina iznosi 5,15 posto, na sedam 5,25 posto, a na deset 5,35 posto. Promjenjiva kamata s otplatom na 30 godina veže se uz nacionalnu referentnu stopu i zasad im je najniža – iznosi 5,10 posto za klijente i 5,35 posto za ostale građane. Moguće je i kombinirati pet ili deset godina fiksne kamate i ostatak promjenjivu. Najpovoljniji su "zeleni" stambeni krediti – njihova je kamata pet posto. "Podaci prvog kvartala ukazuju na povećanu potražnju za stambenim kreditom u kunama.

Dodatno je primjetan i sve veći interes za zelenim kreditima koji čine 30 posto nove prodaje", prokomentirala je Mirela Budojević, direktorica Zabina upravljanja proizvodima financiranja za individualne klijente.  Generalno su kunski krediti i dalje nešto skuplji od eurskih: u HPB-u je razlika u prosjeku oko pola postotnog boda: za stambeni kredit u euru na 30 godina kamata je 5,04 posto, za isti kredit u kunama 5,65 posto, takav "zeleni" kredit ima kamatu za eure 4,54 posto, za kune 5,15 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close