Sve manje Hrvata plaća na rate

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Broj korisnika kartica koji se odlučuju na plaćanje s odgodom smanjen je sa 74 na 68 posto.

Posljednje MasterIndex istraživanje o navikama korištenja platnih kartica u Hrvatskoj pokazalo je da se tim načinom plaćanja u najvećoj mjeri pokrivaju troškovi kupnje odjeće i obuće (73%), hrane i pića (59%) te goriva (53%). Ispitanici u dobi od 18 do 55 godina kao najveću prednost bezgotovinskog plaćanja navode eliminaciju potencijalnih rizika nošenja većih iznosa papirnatog novca u novčanicima, pa se postavlja pitanje kakva je budućnost papirnatog novca. Za odgovor smo se obratili direktorici kompanije MasterCard Hrvatska Sanji Žigić.

Kakvi su trendovi u bezgoto-vinskom plaćanju?
Na globalnoj razini 85% potrošačkih transakcija još uključuje gotovinu. No, primjetan je pozitivan trend rasta bezgotovinskog plaćanja, posebice u razvijenim europskim zemljama. Obujam potrošnje ostvarene MasterCard i Maestro beskontaktnim karticama u 2015. veći je čak 183% u usporedbi s godinom prije. U 2015. broj izdanih beskontaktnih kartica i uređaja porastao je 50% te je u četvrtom kvartalu 2015. u prosjeku 13% svih transakcija na prodajnim mjestima u Europi bilo beskontaktno. 

Koliko Hrvatska prati te trendove?
Čak 93% Hrvata posjeduje barem jednu karticu, a  taj način plaćanja svakodnevno koristi čak četvrtina ispitanika. Povećalo se i korištenje beskontaktnih plaćanja, sa 10% iz svibnja 2014.  na 32% u svibnju 2015., da bi rezultati iz travnja 2016. pokazali da danas  u ukupnom platnom prometu čak 40% udjela odlazi na beskontaktna plaćanja. 

Koje su nove tehnologije uvedene u kartično plaćanje? 
Primjer našeg suvremenog tehnološkog rješenja je MasterPass ili digitalni novčanik koji pojednostavljuje iskustvo internetske kupnje. 

Kako se nosite s izazovima zaštite privatnosti? 
Stalno razvijamo sigurnosna rješenja koja omogućuju bezbrižno plaćanje i bez imalo dvojbe mogu reći da je bezgotovinsko plaćanje najsigurnije. MasterCard je razvio MasterCard® SecureCode, osobni kod poznat korisniku kartice i banci, no ne i trgovcima. Tako korisnici kartica mogu biti sigurni da će svaka transakcija biti zasebno provjerena i odobrena. 

Kakva je budućnost papirnatog novca? 
Koja je moguća budućnost gotovine, već se može vidjeti u skandinavskim zemljama, gdje je gotovina marginalizirana.

Kakvi su trendovi u odgodi plaćanja, koliko su tome skloni građani Hrvatske? 
Po našim podacima, u Hrvatskoj je zamijećen pad popularnosti plaćanja na rate. S ranijih 74% ispitanika ovogodišnji rezultati pokazuju da se 68% korisnika kartica odlučuje na plaćanje s odgodom, i to na iznose veće od 1000 kn, te prosjekom odgode šest mjeseci. 

Komentari (1)
  • RMG
    RMG 16:33 10.7.2016.

    Nažalost ljudi u Hrvatskoj nisu samo financijski neobrazovani tj. nepismeni. Uz svako pravo dolazi i obveza. Što nisi ili ne možeš zaraditi to ne kupuj. Ne izdaj novac koji ne posjeduješ i koji nikad nećeš posjedovati. Ne diži kredit ako imaš slaba primanja i(li) nesigurno radno mjesto. Itd. itd. itd.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!