Stres test otkriva razmjere slabosti europskih banaka

Autor: Ana Blašković , 26. srpanj 2016. u 22:00
Posebna zabrinutost vlada za stabilnost talijanskih banaka

Test direktno ne obuhvaća banke iz Hrvatske, ali će se sa zanimanjem čekati presuda za UniCredit i Intesu.

Diljem Europe s neizvjesnošću se čekaju rezultati novog stres testa koji će biti objavljeni u petak, a koji bi trebali pokazati razmjere slabosti talijanskih banaka i moguće posljedice na tržište. Ipak, taj stres test daleko je od onog iz 2014. koji je obuhvatio 124 banke, dok se sada ispituje 'zdravlje' tek njih 51.

 

5banaka

iz susjedne Italije našlo se pod povećalom

Ni pala ni prošla
S posebnom se bojazni čeka što će Europsko tijelo za bankarstvo (EBA) reći za najstariju svjetsku banku, Monte dei Paschi di Siena koja je jedina pala na ispitivanju prije svije godine i prethodno je već dvaput spašavana. Analitičari smatraju da se radi o propuštenoj prilici EBA-e da analizira bankarski sustav te da je test trebao uključiti više banaka umjesto manje, a kritizira se i to da ove godine nema ocjene da li je banka prošla/pala na testu.

"Talijanske banke se mogle bi se pokazati kao odlučujuće za europske banke. U slučaju da u Italiji započne bankarska kriza, vjerujemo da bi se mogla proširiti diljem Europe pri čemu bi pod posebnim pritiskom bila neka zaduženija imena", rekao je Guardianu analitičar Berenberga. Od prošlog stres testa promijenilo se ključno pravilo da u spašavanju banaka prije upotrebe novca poreznih obveznika moraju sudjelovati kreditori banke. 

Pokriveno 70% sektora
Europsko tijelo za bankarstvo prethodno je objavilo da 51 banka uključena u ovogodišnji test pokriva oko 70 posto bankarskog sektora u Europi. To znači, primjerice, da u njemu nema banaka iz Portugala, Cipra ili Grčke, kao ni Hrvatske, bar ne direktno. Provjerit će se imaju li dovoljno kapitala kao zaštite na tržišne šokove talijanski UniCredit i Intesa, vlasnici Zagrebačke banke i PBZ-a. Hrvatska narodna banka je već ranije istakla da bez obzira na stanje banaka u susjednoj Italiji, poslovanje domaćih banaka kao ni stabilnost financijskog sektora nisu ugroženi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close