Stambeni krediti pali na najnižu razinu u šest godina

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2016. u 13:47
Rast eurskih kredita nije uspio nadomjestiti efekte konverzije/FOTOLIA

Zbog konverzije kredita u ‘švicarcu’ vrijednost stambenih kredita pala na 54,6 milijardi kuna.

Trend razduživanja, konverzija kredita u 'švicarcu' te još uvijek nedovoljno snažan ekonomski oporavak rezultirali su s najnižom razinom stambenih kredita u šest godina. U veljači je nastavljen pad ukupne vrijednosti kredita poslovnih banaka, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke, do razine od 270,1 milijardu kuna, najniže nominalne razine od listopada 2010. godine.

Pad je bio temeljen na razduženju sektora kućanstava i države, dok je sektoru trgovačkih društava nakon duljeg vremena značajnije poraslo kreditno zaduženje. Kod sektora kućanstava zabilježeno je vrlo oštro smanjenje stanja kredita za 2,2 milijarde kuna, a temeljilo se na smanjenju vrijednosti stambenih kredita vezanih uz švicarski franak koji nije nadomjestio rast kredita vezanih uz euro. Kako se vrijednost stambenih kredita vezanih uz euro povećala za manju vrijednost od pada onih koji su bili vezani uz franak, ukupna je vrijednost stambenih kredita pala na 54,6 milijardi kuna, najnižu razinu od kada postoje konzistentni podaci od 2010. godine.

To je utjecalo i na trend vrijednosti ukupnoga kreditnog zaduženja sektora kućanstava jer stambeni krediti čine trenutno oko 45 posto ukupnih kredita ovog sektora, čija se godišnja stopa pada produbila na rekordno najnižu razinu od 6,8 posto. "Uz još uvijek nepovoljna kretanja na tržištu rada, u ovoj godini ne očekujemo znatniji oporavak kreditiranja sektora stanovništva, a završetak procesa razduživanja moguće je očekivati tek s početkom ciklusa rasta zaposlenosti", naveli su analitičari Raiffeisen banke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close