Spor s Hrvatskom riskantan za IPO NLB-a

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2016. u 21:59
Tražit će se dulji rok za privatizaciju

U Ministarstvu financija navode kako molba za produženje roka još nije poslana EK.

Slovenija će od Europske komisije zatražiti produženje roka za privatizaciju Nove ljubljanske banke, pri čemu bi se mogla pozivati i na spor s Hrvatskom oko prenesene devizne štednje hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, piše ljubljansko Delo.

U Ministarstvu financija navode kako molba za produženje roka još nije poslana EK i da načelno još važi kako ju treba prodati do kraja 2017. godine, ali priznaju da je ranije započeti postupak prodaje kroz IPO u zastoju. Delo navodi da se problematična pravna pitanja odnose na još nezavršen spor oko brisanja prava privatnih vlasnika podređenih dionica i obveznica NLB-a privatnim investitorima prilikom sanacije banke 2013. i 2014., ali i na spor s Hrvatskom oko stare devizne štednje hrvatskih građana.

U sporu je, napominje Delo, riječ o glavnici od 180 milijuna eura, odnosno potencijalnom potraživanju od 400 milijuna s kamatama Zbog tog bi opterećenja za NLB od potencijalnih investitora bilo teško očekivati "pristojnu" cijenu, kazao je neimenovani izvor listu. Kako navodi, slovenska vlada boji se da bi investitorima u NLB trebala dati jamstvo da kao novi vlasnici neće trpjeti posljedice mogućeg negativnog ishoda u tom sporu.

Komentirajte prvi

New Report

Close