Smanjuju se naknade u bankama: ‘Zakon ide u korist građana i oni će ga zaista osjetiti u svojim lisnicama’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2020. u 12:58
Foto: Getty Images

Zastupnici su podržali i izmjene Zakona o tržištu kapitala kojim se pojednostavljuje i olakšava pristup tržištu kapitala i podiže prag za objavu prospekta za javne ponude vrijednosnih papira.

Saborski zastupnici pozdravili su u srijedu smanjivanje naknada u domaćim bankama za prekogranična plaćanja u eurima koje se predlažu izmjenama Zakona o provedbi uredbi Europske unije iz područja platnog prometa.

EU uredbom se naknade za prekogranična plaćanja u eurima izjednačavaju s naknadama za odgovarajuća nacionalna plaćanja u valuti države članice kako bi se uklonila nejednakost koja postoji prilikom prekograničnih plaćanja u eurima između korisnika platnih usluga u državama članicama europodručja i onih u državama članicama izvan europodručja, kazao je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

Prema važećim cjenicima banaka, dodao je, potrošači plaćaju najnižu naknadu između 30 kuna kod zadavanja plaćanja putem internetskog bankarstva do 1 posto od iznosa transakcije odnosno minimalno 100, a maksimalno 500 kuna ili pak 0,5 posto do iznosa transakcije gdje je maksimalni iznos može biti čak i 750 kuna.

Kao posljedica EU uredbe, naknade za internetsko i mobilno bankarstvo bit će na razini jedne do tri kune, a za transakcije u poslovnicama do 100 kuna umjesto sadašnjih maksimalno 750 kuna, rekao je Zrinušić.

"Zakon ide u korist građana i oni će ga zaista osjetiti u svojim lisnicama", istaknuo je Anton Kliman (HDZ).

Boris Lalovac (SDP) poručio je da banke godišnje na temelju naknada i provizija uprihode 4,8 milijardi kuna bruto, odnosno 3,3, milijarde kuna neto.

Zastupnici su podržali i izmjene Zakona o tržištu kapitala kojim se pojednostavljuje i olakšava pristup tržištu kapitala i podiže prag za objavu prospekta za javne ponude vrijednosnih papira.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobijo sam proljev

Daj ne s.e.r.i.t.e

New Report

Close