Slovencima dnevni uvid u proračun

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2020. u 21:59
Državna tajnica ministarstva financija Saša Jazbec/gov.si

Cilj je da građani vide vezu između poreza koje plaćaju i onog što dobivaju.

U susjednoj Sloveniji građani zainteresirani za to kako se u državnu blagajnu slijevaju prihodi, a kako iz nje troši, ubuduće će to moći pratiti na dnevnoj bazi.

Na internetskoj stranici https://proracun.gov.si/ moći će dobiti najnovije podatke o proračunu, kao i potpun pregled koliko ih je koštala država u zadnjih deset godina. Svi zainteresirani moći će brzo provjeriti dinamiku uplata u državni proračun i namjenu za koju je potrošen svaki euro, ne samo na državnoj razini nego i stanje prihoda i rashoda po općinama i regijama.

Prema pisanju slovenskih medija, cilj je postići veću transparentnost prihoda i potrošnje kako bi građani jasno uvidjeli vezu između poreza koje plaćaju i onog što dobivaju, rekla je državna tajnica tamošnjeg ministarstva financija Saša Jazbec. Specifičnost interaktivnog grafičkog prikaza državnih prihoda i rashoda jest i to da se podaci svaki dan ažuriraju pa se na dnevnoj bazi može pratiti koliko je državni proračun pojedinog dana uprihodio, a koliko je iz njega potrošeno, a dostupni su i podaci za zadnjih deset godina.

Također, projekt omogućuje dobivanje podataka o planiranim najvećim investicijskim pothvatima pa se iz prikaza vidi da će na kapitalnu investiciju gradnje drugog kolosijeka Koper-Divača do 2023. biti potrošeno 1,2 milijarde eura, a da je na gradnju autocesta u Sloveniji do sada potrošeno 8,2 milijarde eura. Izrada programa i grafičkog prikaza Slovence je stajala 78.000 eura, a u tome su sudjelovali i studenti Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo iz Ljubljane. 

Komentirajte prvi

New Report

Close