Šest banaka pod istragom HNB-a

Autor: Tin Bašić , 11. lipanj 2013. u 11:38
Guverner HNB-a Boris Vujčić pokrenuo je istragu zbog zlouporabe vladajućeg položaja/PIXSELL

Banke klijentima vraćaju naplaćene opomene za nevraćanje kredita. Još tri banke su pod istragom, PBZ i Hypo predložili nagodbu.

Šest banaka se našlo pod istragom Hrvatske narodne banke koja pokušava dokazati "zlouporabu vladajućeg položaja" u naplati troškova opomena.

 

3banke

još su pod istragom, PBZ i Hypo predložili su nagodbu, a jedna čeka odluku HNB-a

"Jedan postupak je okončan, u dva su  banke samoinicijativno predložile mjere kojima će ukloniti uočene nedostatke (PBZ i Hypo banka) i time omogućiti okončanje postupka, dok se tri postupka još vode", poručuju iz HNB-a. Ističu da je nužan uvjet dokazivanja postojanja vladajućeg položaja na tržištu ako se zbog svoje tržišne snage banka može ponašati u značajnoj mjeri neovisno o svojim stvarnim ili mogućim konkurentima. PBZ i Hypo banka samostalno su dale prijedloge kako riješiti spomenuti problem i zato ih je, kaže naš izvor s bankarskog tržišta, regulator "nagradio" i javno objavio njihove  prijedloge na svojim internetskim stranicama.

PBZ je predložio da će klijentima kojima je naplaćena opomena u razdoblju od 21. kolovoza 2008. godine do 21. srpnja 2012. godine taj novac vratiti uz pripadajuće zatezne kamate.To će napraviti i Hypo banka, ali za razdoblje od sredine kolovoza 2011. do kraja srpnja prošle godine. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nostraduru, tvoje humoristične ekonomske ideje me uvijek dobro nasmiju.

Igramo se “Bad Cop, good Cop”, a država propada zbog emisije novca kao duga??? pokretpatriot.com

naplati ti bankar i dok ideš na malu nuždu u poslovnici

Ovdje pišu ljudi, koji neznaju ništa o bankarskom poslovanju i načinu donošenja odluka o tarifama. To što banke vraćaju novas klijentima za opomene je njihova dobra volja. Tu Narodna banka ne može ništa, ako se poštovala procedura donošenja odluka o tarifama. mOže popiti kavu sa odgovoprnima u banci i preporučiti im da radi “dobrog glasa” vrate klijentima novac.
U pogledu traženja da banke za dugoročne kredite ugovore fiksne kamate za svo vrijeme otplate kredita je smiješna stvar. Niti jedna banka pod takvim uvjetima neće dati kredit. Shvatite već jednom, da banke rade s tuđim novcem i da ne mogu prihvatiti takav rizik.
Većina klijenata ne čita ugovore o kreditu, već ih bez komentara potpisuje.
Možda bi trebalo osnovati kreditnu agenciju, koja će klijentima objašnjavati što u ugovoru piše ?

jednom, da banke rade s tuđim novcem i da ne mogu prihvatiti takav rizik.
Većeina klijenata ne čita ugovore o kreditu. Možda treba osnovati agenciju, koja će klijentima obašnjavati što u ugovoru piše ?

New Report

Close