Saudijski princ: Svijet više nikada neće vidjeti da je cijena sirove nafte 100 dolara po barelu

Autor: Darko Bičak , 26. siječanj 2015. u 12:45
Thinkstock

Svijet više nikada neće vidjeti da je cijena sirove nafte 100 dolara po barelu, rekao je u petak jedan od najvećih investitora iz Saudijske Arabije.

Svijet više nikada neće vidjeti da je cijena sirove nafte 100 dolara po barelu, rekao je u petak jedan od najvećih investitora iz Saudijske Arabije. Princ Alwaleedom Bin Talal, predsjednik Kingdom Holdingsa je u razgovoru za američku TV mrežu CNBC komentirao situaciju s tržištem nafte u na Bliskom istoku, a posebice u S. Arabiji nakon smrti svojeg strica kralja Abdulaha. Bin Talal je tom prilikom kazao da u Arabiji osjećaju bol zbog smrti kralja, no da to neće imati posljedica na naftnu industriju i da ova zemlja neće biti ta koja će napraviti prvi korak u možebitnim promjenama na tržištu, a što bi se prije svega odnosilo na smanjenje proizvodnje što bi uravnotežilo ponudu i potražnju. Svjestan je da će neke zemlje krenuti putem smanjenja proizvodnje kojom će pokušati vratiti cijenu nafte na prijašnje razine, a također očekuje i političke nestabilnosti u zemljama poput Venezuele i nekih zaljevskih zemalja koje su preovisne o cijeni nafte.

On je pojasnio da je do drastičnog pada cijene nafte zadnjih mjeseci doveo slijed okolnosti – nagomilane zalihe te slaba potražnja, a ne Saudijska namjera da niskom cijenom uništi američka nastojanja da revitalizira svoje naftna nalazišta koja mogu raditi samo uz visoku cijenu energije. "Uvjeravam vas da Saudijska Arabija ne koristi cijenu nafte kako bi utjecala na američku industriju vađenja nafte iz škriljevca. Prema svemu sudeći vraćanje cijene na razinu od 60-70 dolara po barelu neće biti lako izvesti tako brzo", kazao je princ. Dodao je da sadašnja cijena nafte na svjetskom tržištu možda čak još nije ni dotaknula svoje dno. S obzirom na niske cijene nafte, princ se složio da je globalni utjecaj OPEC-a dodatno opao i da nije ni približan onom od prije nekoliko godina. Saudijski princ naglašava da je njihov novi kralj Salman bin Abdulaziz reformator koji će nastaviti financijske, socijalne i političke procese koje je pokrenu kraj Abdulah. Ovaj investitor je i ovom prilikom izrazio svoju vjernost dolaru kao glavnoj svjetskoj valuti.

Iako cijene nafte na svjetskim burzama i dalje padaju, u Hrvatskoj se ovaj tjedan očekuje poskupljenje derivata na benzinskim crpkama. Analitičari procjenjuju da je glavni razlog za to pad eura u odnosu na dolar, a zbog čega je nafta skuplja u zemljama koje su vezane uz euro. 

Komentirajte prvi

New Report

Close