Samo 12 država EU provjerava stručnost direktora banaka

Autor: Tin Bašić , 09. srpanj 2013. u 22:01
U provjerama su najtemeljitiji Britanci/FOTOLIA

Središnje banke u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Rumunjskoj nisu željele sudjelovati u anketi o provjeravanju kompetentnosti.

Razlike u provjerama može li neki bankar raditi posao višeg rukovoditelja ili u Upravi među članicama Eurposke unije toliko je različita da se može dogoditi da takav bankar u jednoj zemlji ne može raditi, a u drugoj bez problema.

Zaključak je to istraživanja koje je  proveo Reuters u 23 članice Europske unije kako bi utvrdio na koji način njihovi regulatori provjeravaju ispunjavaju li bankari uvjete za odgovorme dužnosti u kreditnim institucijama. Time su, između ostalog, željeli utvrditi koliko će teška biti zadaća uspostave bankovne unije u EU."Središnje banke u Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Italiji i Rumunjskoj nisu odgovorile na upite Reutersa", napominje se. U Velikoj Britaniji koje je najveće financijsko tržište u EU, kontrolira sve visoke rukovoditelje koji moraju ispunjavati testove. Više od 225.000 zaposlenika u toj financijskoj industriji, od bankara osiguravatelja do upravitelja imovinom ispitano je samo u prošloj godini. Prema posljednjim podacima, britanska financijska industrija zapošljava oko dva milijuna ljudi. U Švedskoj, u čijoj financijskoj industriji radi 140.000 ljudi, samo njih 424 bilo je podvrgnuto testiranju u razoblju od 2008. do 2012. godine.

 

424osobe

testirane su u Švedskoj koja u financijskoj industriji zapošljava 140.000 ljudi

Slovenija u prosjeku radi 12 takvih testova godišnje, dok u Češkoj u kojoj takve testove polažu samo članovi uprava oko 150 njih to napravi svake godine. Samo 12 država radi testove top menadžmenta i članova uprava, što u prosjeku znači ne više od 12 po instituciji, piše Reuters. U Španjolskoj se godišnje u prosjeku 319 zaposlenih u financijskoj industriji podvrgava provjeri ali se statistika o ishodu provjera ne vodi jer se "u slučaju neprikladnosti kandidata to rješava neformalnim putem".Europska agencija za banke (EBA) uvela je nove smjernice za provjere krajem prošle godine, pozivajući zemlje članice Europske unije da prošire pojedine provjere na sve "ključne dužnosnike", odnosno daleko veću skupinu od one već testirane.

Komentirajte prvi

New Report

Close