Ruske i hrvatske dionice donijele rast fondovima

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2016. u 22:01
Oporavak ruskih naftaša te hrvatskih i regionalnih tvrtki lansirao prinose dva fonda KD Locuste/Thinkstock

Oporavak ruskih naftaša te hrvatskih i regionalnih tvrtki lansirao prinose dva fonda KD Locuste.

Oporavak dionica ruskih naftnih kompanija i rublje donijeli su investicijskom fondu KD Nova Europa lidersku poziciju za prvo tromjesečje obilježeno snažnim padom burzi širom svijeta. Taj je fond zabilježio 5,3 posto prinosa u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazuju podaci portala Hrportfolio.

S obzirom na geografsku usmjerenost fonda prema ruskim dionicama, može se reći da je to ulaganje u najvećoj mjeri zaslužno za prinos u prvome kvartalu, kaže član Uprave KD Locusta fondova, Zvonimir Marić. "Kada gledamo unazad, višemjesečno dno za ruske je dionice postignuto sredinom siječnja te je od tada rusko tržište zabilježilo značajan rast. Kao osnovni razlog rasta vidimo oporavak cijena nafte (naša ulaganja u ruske kompanije većinom su iz sektora energije) i oporavak vrijednosti rublje. Cijeloj situaciji pomaže i zasad relativno mirna situacija oko ukrajinske krize", pojašnjava Marić. Drugi najbolji dionički fond također dolazi iz tog društva, a radi se o KD Victoriji koji je ostvario 0,9 posto rasta. Radi se o fondu koji ulaže u hrvatske i regionalne dionice.

"Imamo općenito pozitivan pogled na hrvatsko i regionalno tržište dionica, iako se susrećemo s priličnom nelikvidnosti, što je značajno ograničenje za veće ulagače i ne vjerujemo da će se ove godine to značajno promijeniti", kaže Marić. "Kada govorimo o dioničkim fondovima u prvom tromjesečju, s obzirom na kretanje svjetskih indeksa od početka godine do danas, možemo biti zadovoljni s rezultatima svih fondova koji nisu u značajnijem minusu. Pogotovo možemo biti zadovoljni svakim pozitivnim rezultatom", kaže analitičar Hrportfolia Iztok Likar.

Tu tvrdnju dokazuje podatak da je treći najuspješniji fond Capital Two sa svega 0,02 posto rasta. Među obvezničkim fondovima najbolji rezultat ostvario je Erste Adriatic Bond s 2,9 posto rasta, a slijedi ga HPB Obveznički s 2,45 posto prinosa. "Kod obvezničkih fondova svi su u plusu i može se reći da imaju 'zdravi', očekivani rezultat", komentirao je Likar. Mješovite fondove predvodi PBZ Conservative s 2,1 posto rasta, a novčane Locusta Cash s 0,3 posto rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close