Rekordan iznos ulaganja u financijsko tehnološke tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 26. srpanj 2017. u 22:00
Tijekom ove godine ukupno je uloženo osam milijardi dolara u fintech tvrtke/FOTOLIA

Najveća ulaganja privukle su azijske i sjevernoameričke tvrtke, dok je su fondovi rizičnog kapitala zaobilazili Europu.

Tehnološke tvrtke koje se bave financijama privlače trenutno rekordni iznos ulaganja fondova rizičnog kapitala. Prema podacima CB Insightsa, ulaganja rizičnog kapitala u takozvane fintech kompanije u drugom su tromjesečju ove godine skočila 38 posto u odnosu na isto lajnsko razdoblje.

Velike transakcije
Financijsko tehnološke kompanije iz cijelog svijeta privukle su 5,19 milijardi dolara u 251 transakciji u tri mjeseca do kraja lipnja, dok su u istom prošlogodišnjem razdoblju prikupile 3,75 milijardi, ali u 247 transakcija. Tako je prošli kvartal bio rekordan po iznosu ulaganja, ali ne i po broju transakcija. Najviše ih je zabilježeno u prvom tromjesečju prošle godine, njih 268, kada je u financijsko tehnološke kompanije uloženo malo manje od pet milijardi dolara.

Rekordan volumen u drugom ovogodišnjem tromjesečju rezultat je nekoliko velikih transakcija, poput 300 milijuna dolara uloženih u američku tvrtku AvidXchange te 107 milijuna dolara uloženih u njujorški R3.

Ako se pogleda pobliže, u prošlom je kvartalu zabilježeno 18 transakcija većih od 50 milijuna dolara, nasuprot njih 11 iz prošle godine u istom razdoblju. Najveći dio velikih ulaganja rizičnog kapitala otišao je u sjevernoameričke financijsko tehnološke kompanije koje su tako anulirale oštar pad ulaganja tijekom prvog tromjesečja. Financiranje fintch kompanija palo je i u Europi, ali je zato skočilo u Aziji, ponajviše zbog ulaganja 1,4 milijarde dolara japanske telekomunikacijske kompanije Softbank u tvrtku One97, matičnu kompaniju indijskog servisa za plaćanje Paytm.  

Na dobrom putu 
Gledano ukupno, ova je godina na dobrom putu da postavi novi rekord. Naime, u dosadašnjem dijelu 2017. godine financijsko tehnološke kompanije privukle su osam milijardi dolara ulaganja, a za rušenje dvije godine starog rekorda potrebno je još 6,1 milijarda dolara. Ako se ovakav tempo nastavi, u CB Insightu procjenjuju kako bi ovogodišnja ulaganja mogla biti 19 posto viša nego lanjska. U izvješću CB Insighta navodi se i kako je pet fintech kompanija ušlo u klub takozvanih jednoroga, odnosno startup tvrtki vrednijih od milijardu dolara. Radi se o četiri američke tvrtke – Cloveru, Symphonyju, RobinHoodu i već spomenutom AvidXchangeu – te kineskoj tvrtki Tuandaiwang

Komentirajte prvi

New Report

Close