Rehabilitacijom juana MMF otvorio frontu prema SAD-u

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2015. u 22:01
Ulazak juana u globalne financijske tokove sada je samo pitanje vremena/FOTOLIA

Amerika smatra kako je golemi kineski trgovinski višak dokaz da je juan i dalje preslab.

Međunarodni monetarni fond (MMF) zauzeo je suprotan stav od SAD-a – svojeg najvećeg udjelničara – odlukom da kineska valuta više nije podcijenjena otvorivši joj tako širom vrata za ulazak u specijalna prava vučenja (SDR), košaricu valuta.

Delegacija MMF-a je nakon dvodnevne posjete Kini ocijenila da je jačanje juana prema dolaru od 25 posto u posljednjih 10 godina dovoljno da se ta valuta više ne smatra podcijenjenom. No, SAD i dobar dio zapadnih ekonomista ne dijele takvo mišljenje. U Washingtonu su izjavili kako pozdravljaju činjenicu da juan jača, ali da je značajan kineski trgovinski višak evidentan dokaz da je juan i dalje duboko podcijenjena valuta.

 

25posto

ojačao je juan prema dolaru u zadnjih 10 godina

Prema američkom mišljenju, slabi juan Kini daje nepoštenu prednost u međunarodnoj trgovini čineći njezin izvoz jeftinim. Činjenica jest da je Kina kontrolom tečaja godinama poticala golemi izvoz. No, Eswar Prasad, bivši voditelj MMF-ove kineske podružnice, za Financial Times kaže kako je ovo iznimno značajna promjena mišljenja MMF-a prema juanu, još od azijske financijske krize s kraja 90-ih godina. Prema njegovu mišljenju, to znači da će MMF vjerojatno krajem godine odlučiti da juan uđe u specijalna prava vučenja, košaricu valuta koju trenutno čini američki dolar, euro, britanska funta i japanski jen.

Tim više jer je i delegacija MMF-a izjavila kako je ulazak juana u SDR pitanje vremena. Time bi kineska valuta i službeno bila priznata kao valuta pogodna za devizne pričuve središnjih banaka. Peking je već prije poručio kako želi da juan postane alternativna rezervna valuta američkom dolaru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close