Razlaz Britanije i Europe donosi neviđeni potop burzi

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2016. u 08:50
Posljednje ankete donijele su malo olakšanje, ali ishod referenduma i dalje je vrlo neizvjestan/Reuters

Snažan skok burzi u ponedjeljak ukazuje da u tjednu uoči referenduma ulagače čeka velika kolebljivost.

U slučaju da birači na referendumu u četvrtak odluče da Velika Britanija treba izaći iz Europske unije, nema financijske imovine koja neće biti snažno pogođena, upozoravaju inozemni financijski analitičari. Globalne burze u ponedjeljak su snažno skočile nakon što su posljednje ankete pokazale da se smanjila razlika između zagovornika ostanka i izlaska iz EU.

Prštanje optimizma
"Ishod referenduma ponovno je sasvim otvoren. No, barem više ne izgleda da vode zagovornici izlaska Britanije iz EU-a. Ako i iduće ankete pokažu da jačaju zagovornici ostanka, tržišta bi mogla nastaviti rasti", kaže Ulrich Leuchtmann, strateg u Commerzbank. Prštanje optimizma u ponedjeljak je lansiralo londonski FTSE 100 indeks za 3,3 posto na 6221 bod, koliko je vrijedio oko 15.30 sati. Frankfurtski DAX istovremeno je skočio fantastičnih 3,5 posto na 9959 bodova.

 

Šantić

Pod većim bi se pritiskom u slučaju Brexita mogla naći britanska imovina.

Za istovjetni postotak ojačao je i pariški CAC na 4340 bodova. Olakšanje zbog Brexita prelilo se i na drugu stranu Atlantika, pa su američki indeksi Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq po otvaranju trgovanja porasli između 1,2 i 1,3 posto. Međutim, analitičari tumače kako je snažan skok s kojim su burze ušle u ključni tjedan uoči referenduma tek pokazatelj da burze očekuje snažna kolebljivost u oba smjera, što je bilo i očekivano. Naime, iako ankete pokazuju određeni pomak, to ne znači da ishod povijesnog referenduma neće biti krajnje neizvjestan.     

Pritisak na obveznice
No, što bi se konkretno dogodilo s financijskim tržištima ako ishod bude negativan, odnosno Britanci odluče napustiti EU?  "Brexit bi definitivno donio pritisak na tržišta, no pitanje je koliko bi taj pritisak trajao. Po mom sudu, pod većim bi se pritiskom u tom slučaju mogla naći britanska imovina nego europska", ocjenjuje Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke.  Inozemni mediji pišu kako u tom slučaju gotovo da neće biti klase imovine – osim eventualno zlata – koja bi mogla pružiti zaštitu od snažnog potresa koji se očekuje. Obveznice svakako nisu ta klasa. Ultralabava monetarna politika središnjih banaka eurozone i Japana uz sporo dizanje kamatnih stopa američke središnje banke rezultirala je nevjerojatnim podatkom.

 

8bilijuna

dolara vrijede obveznice koje nose negativni prinos

Naime, globalne kamatne stope trenutno su najniže u posljednjih 5000 godina, pokazuju podaci Bank of America, a prenosi Reuters. Vrijednost državnih obveznica koje trenutno investitorima donose negativni prinos iznosi vrtoglavih osam bilijuna dolara. Nagli rast ekonomskog i političkog rizika koji bi donio izlazak Britanije iz EU doveo bi do snažne potražnje za prvoklasnim obveznicama što bi prinose još više pritisnulo prema dolje. To bi pak rezultiralo rastom prinosa na rizičnije korporativne i državne obveznice, poput grčkih, španjolskih ili talijanskih.

Dionice na udaru
Dodatni pad prinosa loša je vijest za banke koje se ionako suočavaju sa snažnim padom vrijednosti svojih dionica. Tako su japanske banke tijekom ove godine u prosjeku izgubile 35 posto vrijednosti, europske banke 30 posto, britanske 20 posto, a američke 10 posto. Pod udarom bi se svakako našle i dionice, s obzirom na vrlo krhki ovogodišnji apetit investitora za rizikom. Tijekom ove godine europske dionice bilježe minus od 13 posto, japanske dionice u padu su 20 posto dok je Wall Street na nuli. Što se tiče valuta, odluka o Brexitu donijela bi rast dolara i jena, što posebno ne bi bilo dočekano s odobravanjem u japanskoj središnjoj banci koja muku muči s poticanjem inflacije. 

Komentari (16)
Pogledajte sve

http://graphics.wsj.com/brexit-whos-voting-what/?mod=e2fb


Mogle bi ponovo početi rasti rate kredita u CHF…

mislim da ne, vrlo lako bi funta mogla postati jedno stablino utočište i smanjiti pritisak na švicarac i jen

Koji su konvertirani u EUR…

Mogle bi ponovo početi rasti rate kredita u CHF…

New Report

Close