Rast 'neživota' donio Allianzu rekordnu dobit

Glavni izvršni direktor Oliver Bäte/REUTERS Glavni izvršni direktor Oliver Bäte/REUTERS

Segment neživotnih osiguranja zabilježio je snažan porast operativne dobiti od 13,3 posto.

Njemačka osiguravateljna kompanija Allianz ostvarila je prošle godine rekordnu dobit. Kako stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak, preliminarne brojke pokazuju kako je rast internih prihoda, izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio 6,1 posto, a podržali su ga svi operativni poslovni segmenti.

Blizu gornje granice
Ukupni prihodi porasli su za 3,5 posto na 130,6 milijardi eura (u usporedbi s 126,1 milijardom eura iz 2017. godine). "Istovremeno je operativna dobit skočila za 3,7 posto na 11,5 milijardi eura (u usporedbi s 11,1 milijardom eura ostvarenom godinu dana ranije), što je blizu gornje granice ciljanog raspona od 10,6 do 11,6 milijardi eura i najviše u našoj povijesti", naglašava se u priopćenju.

Rast operativne dobiti prije svega je rezultat poslovanja segmenta neživotnih osiguranja, koji je zabilježio snažan porast operativne dobiti od 13,3 posto, zahvaljujući poboljšanom omjeru troškova, manjem broju nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe, i rastu premija. Segment upravljanja imovinom također je zabilježio rast operativne dobiti zahvaljujući rastu prihoda pod utjecajem imovine klijenata pod upravljanjem (AuM).

 

3,7 posto

uvećana je dobit na godišnjoj razini

Istovremeno je, zahvaljujući nižoj investicijskoj marži na promjenjivijem financijskom tržištu, naš segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio nižu operativnu dobit. Neto prihodi pripisivi dioničarima prošle su godine skočili za 9,7 posto na 7,5 milijardi eura (u usporedbi s 6,8 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Veća operativna dobit i niži porezi na dohodak više su nego nadoknadili pad rezultata naših neoperativnih stavki. 

Iznimno ponosan
"Iznimno sam ponosan na globalnu Allianzovu obitelj jer smo ostvarili tako sjajne rezultate. Između ostaloga, zabilježili smo najvišu neto dobit u posljednjih deset godina unatoč iznimno promjenjivom tržištu, posebice tijekom četvrtog tromjesečja", istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte. Osnovna dobit po dionici (EPS) na godišnjoj je razini porasla za 14,4 posto na 17,43 eura (u usporedbi s dobiti od 15,24 eura ostvarenoj u 2017. godini).

Povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 13,2 posto (u usporedbi s 11,8 posto za cijelu 2017. godinu), dok je omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II na kraju 2018. godine iznosio 229 posto, baš kao i na kraju prethodne godine. Upravni odbor predložit će dividendu u iznosu od devet eura po dionici, što je porast od 12,5 posto u usporedbi s dividendom iz 2017. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve