Rast domaćih fondova nadmašio globalni prosjek

Autor: Tomislav Pili , 14. srpanj 2016. u 07:32
Pozitivni trendovi u Hrvatskoj primjetni su već dvije godine/Fotolia

Imovina hrvatskih fondova lani je uvećana 6,8 posto, najviše od 2011. godine.

Dok je imovina investicijskih fondova na globalnoj razini lani zabilježila najsporiji rast od financijske krize, imovina hrvatskih fondova polako se oporavlja nakon potopa 2008. godine. Prema istraživanju Boston Consulting Groupa, globalni rast imovine pod upravljanjem iznosio tek jedan posto u 2015. godini, sa 70,5 na 71,4 bilijuna dolara.

Godinu ranije, 2014., taj je rast iznosio osam posto, dok je uprosječena godišnja stopa rasta iznosila pet posto u razdoblju od 2008. do kraja 2014. godine. Izostanak rasta bio je posljedica općenito negativnih prinosa i turbulencije na globalnim financijskim tržištima, zbog čega nije bilo moguće zaštititi vrijednost imovine kao u prethodnim godinama. Priljev nove imovine ostao je neznatan, a u isto vrijeme, rast vrijednosti dolara umanjio je vrijednost imovine u drugim valutama u odnosu na dolar.

 

70,5bilijuna

dolara iznosila je lani imovina globalnih fondova

Gledano po regijama, imovina pod upravljanjem smanjena u Sjevernoj Americi i Bliskom istoku, dok je u drugim regijama rasla. Skroman rast od tri posto zabilježen u Europi, a snažan u Latinskoj Americi (7 posto) i Aziji (10 posto), izuzmu li se Australija i Japan koji su stagnirali. Rast imovine u Aziji bio je robustan, ali i dalje manje od rasta privatnog bogatstva u toj regiji. U Hrvatskoj je lani zabilježen rast imovine investicijskih fondova od 6,8 posto na 13,85 milijardi kuna.

To je ujedno i najsnažniji rast od 2011. godine kada je imovina skočila 8,7 posto. No, lanjski iznos imovine tek je sjena iz "zlatne" 2007. kada su fondovi raspolagali s 30 milijardi kuna. Kako sada stvari stoje, ova bi godina mogla biti još bolja što se tiče oporavka imovine jer je ove godine do svibnja zabilježen rast od gotovo devet posto. Analitičar portala Hrportfolio Iztok Likar ističe kako su pozitivni trendovi primjetni već dvije godine. "No, vidljiv je i preokret jer su sada popularniji obveznički i mješoviti fondovi, a prije krize najviše se ulagalo u dioničke fondove", kaže Likar.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close