Povratak premija na 2008., očekuje se godišnji rast 3,4%

Autor: Ana Blašković , 26. svibanj 2019. u 22:00
U Hrvatskoj je 2018. uplaćeno 9,8 mlrd. kn premija osiguranja/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Uplaćene premije dosežu 2,4% hrvatskog BDP-a. Prosječni stanovnik Hrvatske godišnje uplati 302 eura za osiguranje, dok je regionalni prosjek 155 eura.

Nakon prošlogodišnjeg snažnog skoka bruto premije od devet posto, hrvatsko tržište osiguranja naposljetku je ponovno dosegnulo pretkrizni vrhunac uz 2008. godine.

Prema istraživanju Allianz Researcha, tome su pridonijela oba segmenta; premije životnih osiguranja porasle su za 6,6 posto, a premije osiguranja imovine i osiguranje od nezgoda (na koje otpada dvije trećine domaćeg osiguravateljnog tržišta) porasle su, po Allianzu "nevjerojatnih" 10,2 posto. "Brži porast tržište osiguranja imovine i osiguranja od nezgode posljednji je put ostvarilo davne 2002. godine", ističe se u istraživanju. 

Rast uplaćene premije
Autori napominju da je hrvatsko tržište jedno od najrazvijenijih u istočnoj Europi po oba ključna pokazatelja – penetraciji i gustoći osiguranja. Visina uplaćenih premija doseže 2,4 posto hrvatskog BDP-a u usporedbi s regionalnih 1,8 posto.

Također, prosječni stanovnik Hrvatske godišnje uplati 302 eura za osiguranje, dok je regionalni prosjek 155 eura. Iako je primjetan rast penetracije osiguranja, brojke blago se razlikuju od službene statistike Hrvatskog ureda za osiguranje koji mjeri da je po stanovniku ukupna godišnja premija 316 eura. Kada bi se penetracija povećala samo za jedan postotni bod (na 3,4 posto BDP-a) saniranje šteta od prirodnih katastrofa državu bi stajao čak 20 posto manje godišnje, izračunao je HUO.

Osiguravatelji u istočnoj Europi u 2018. podvukli su crtu pod treću po redu godinu visokog rasta premija od 9,1 posto. Najveći rast doživjela su osiguranja imovine i od nezgoda koje su ubrzale na 8,8 posto pa je bruto premija dosegnula u te dvije kategorije 41,6 milijardi eura. Segment životnog osiguranja prikupio je 17,9 milijardi eura usporivši na 9,9% (s čak 16% iz 2017.), no čak i sporija, ta je stopa rasta ostala druga najveća u posljednjih deset godina. Za razliku zapadne Europe, u istočnoj dominiraju osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda. 

Kaskanje života
Allianz očekuje godišnji rast premije u istočnoj Europi oko 6,3 posto uz kaskanje segmenta života. U Hrvatskoj se očekuje rast od 3,4 posto godišnje što je, iako značajno sporije od regije, izniman napredak u usporedbi s proteklim desetljećem kad se bilježio pad od 0,2% godišnje, zaključuje Allianz Research. 

Komentirajte prvi

New Report

Close