Ponos Švicarske, bankovna tajna, odlazi u povijest

Autor: Tomislav Pili , 03. siječanj 2017. u 14:12
Prvi podaci o računima bit će poslani iduće godine/FOTOLIA

Od 1. siječnja banke počinju slati podatke poreznicima.

Dolazak nove 2017. godine označio je i svojevrsni kraj švicarske bankovne tajne po kojoj je ta država postala poznata diljem svijeta.

Naime, 1. siječnja na snagu je stupila Međunarodna konvencija o automatskoj razmjeni bankovnih informacija (AEOI) čime će i Švicarska početi primjenjivati međunarodne standarde oporezivanja. Švicarski je parlament Konvenciju ratificirao prošle godine. Konvenciju je razvila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) u suradnji s globalnom financijskom industrijom, a njome će financijske informacije o računima klijenata švicarskih banaka iz određenih država biti slane poreznicima tih država na automatskoj bazi jednom godišnje.

Do sada su švicarske banke mogle dati informacije o računima samo malom broju država, ali ni tada nisu jamčile punu suradnju s poreznim vlastima. Prema priopćenju švicarskog Državnog tajništva za međunarodne financijske poslove, od 1. siječnja tamošnje banke počinju prikupljati podatke, a poslat će ih iduće godine. Ta je institucija dodala kako je do sada više od stotinu država, a među njima i sva važna financijska središta, najavilo usvajanje Konvencije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close