Poljska ukida mirovinske fondove

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2016. u 22:00
Vlada tvrdi da sustav mirovinskih fondova nije uspio/FOTOLIA

Imovina od 35 milijardi dolara bit će 2018. prenijeta na osobne mirovinske račune.

Poljska vlada planira rasformirati privatne mirovinske fondove ocijenivši ih neefikasnima, a njihovom imovinom namjerava ojačati štednju kućanstava te potaknuti ekonomiju. Ministarstvo razvitka objavilo je u ponedjeljak da će imovina od 139 milijardi zlota (35 milijardi dolara) biti vjerojatno prebačena na osobne mirovinske račune i nove tvrtke koje će osnažiti ekonomiju.

Cilj je ojačati mirovinsku štednju za 22 posto. Bloomberg piše kako će vlada na prijedlogu reforme raditi sljedećih godinu dana, a izmjene bi stupile na snagu 2018. godine. "Sustav privatnih mirovinskih fondova ne služi nikome, nije pružio više mirovine i nije uspio potaknuti ekonomski rast", izjavio je Mateusz Morawiecki, zamjenik premijerke. Vlada na ovaj način želi doći do novca za investicije. Poljski mirovinski fondovi osnovani su 1999. godine, a drže petinu dionica uvrštenih na Varšavskoj burzi. Prije dvije godine vlada je uzela 51 posto vrijednosti obveznica u njihovu vlasništvu kako bi zakrpala proračunsku rupu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

kod nas bi prije ukinuli mirovine, nego fondove, da od ostatka uhljeb mašinerija može još koju godinu jasličariti

za nacionalno odgovornu vlast bi ovo bio prvi potez kad bi došli na vlast.ali naši kvislinzi i domaći izdajnici i plaćenici na svaki spomen ukidanja takvih fondova sve čini da to spriječe. bravo poljaci i nadam se da će se i kod nas to desiti. za one koji se tome protive ,možete odmah detektirati da su strani plaćenici. već vidim onog šonju pa gargamel dalićku ,žLjigmana,babića i ostale velike ekonomiste kako brane austrijance i talijane koji upravljaju našim mirovinskim fondovima.

New Report

Close