Pirelli u najvećem europskom IPO-u testira svoj ugled

Foto: Tim Goode/Press Association/PIXSELL Foto: Tim Goode/Press Association/PIXSELL

Talijanska kompanija opet na burzi.

Talijanski proizvođač automobilskih guma Pirelli vraća se nakon dvije godine na burzu što bi moglo biti najvrednije ovogodišnje uvrštenje neke europske dionice. No, izlazak na burzu odredit će i sudbinu kineskog vlasništva nad Pirellijem. Prema navodima Financial Timesa, prije nekoliko dana peti svjetski proizvođač auto guma podnio je Consobu, tamošnjem financijskom regulatoru, zahtjev za uvrštenje dionica na Milanskoj burzi.

Kinezi ispod 50%

Uvrštenje se očekuje već u listopadu, a izgledno je da će kineski vlasnik, kompanija ChemChina, pasti ispod 50 posto vlasništva. Kako će izgledati konačna vlasnička struktura Pirellija ipak treba pričekati do jeseni jer ovisi o tome kako će kompanija biti vrednovana od investitora. Pitanje vrednovanja bit će veliki test Pirellijeva ugleda među kupcima s obzirom da njegove gume spadaju u premium skupinu. Od premium automobilskih guma dolazi 65 posto Pirellijevih prihoda.

 

7,7 milijardi

eura platio je ChemChina za Pirelli prije dvije godine

Usporedba s konkurentima iz branše automobilskih dijelova daje šaroliku sliku. Tako se dionicama francuskog proizvođača guma Michelina te njemačkog Continentala trguje po vrednovanju od šest godišnjih zarada prije oporezivanja, amortizacije, kamata i deprecijacije (EBITDA). S druge strane, dionicama Bremba, proizvođača kočionih diskova i dobavljača Ferrarija i Audija, trguje se po 10 EBITDA. Kada bi Pirelli dosegnuo vrednovanje Bremba, na burzi bi vrijedio 11 milijardi eura.

Veliko priznanje

Takvo vrednovanje bilo bi veliko priznanje za čelnog čovjeka kompanije, Marca Tronchettija Proveru, kontroverznu ličnost u talijanskim poslovnim krugovima. Na čelu kompanije s poviješću od 145 godina Tronchetti Provera nalazi se od 1992. godine i jedan je od najdugovječnijih europskih direktora. U mirovinu namjerava otići 2020. sa 72 godine života. Kada je Pirelli povukao dionice s burze 2015. godine, kompanija je vrijedila 7,7 milijardi eura - koliko su Kinezi platili - što je 3,5 puta više nego 2010. godine.

 

65 posto

Pirellijevih prihoda dolazi 
od premium auto guma

Danas je Pirelli grupacija prisutna u 160 država i s desetak tvornica širom svijeta. Čelnik Pirellija šokirao je talijansku javnost kada je prije dvije godine ušao u pregovore s ChemChinom, a potom povukao dionice. No, kako kaže profesor Carlo Bellavite Pellegrini, autor knjige o Pirelliju, to je “kompanija koja je shvatila kako izdržati kroz povijest”.

Komentari (2)
  • super24
    super24 17:16 12.8.2017.

    ne bi se reklo.. opet im je porastao natalitet

  • SonicPan
    SonicPan 17:04 12.8.2017.

    Bit će zanimljivo, kinezi su dobili tehnologiju koju do sada nisu imali. I vidljivo je da su kineske gume, sve bolje i bolje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!