Pad cijena goriva dodatno će ojačati deflatorne pritiske, ali ne previše

Autor: Tomislav Pili , 10. prosinac 2014. u 22:01
Cijene goriva, uz hranu, dominantno utječu na kretanje razine cijena/REUTERS

Ekonomski analitičari smatraju da su cijene već toliko korigirane da nema prostora za veći val pojeftinjenja.

Nakon što je cijena naftnih derivata tijekom ovog tjedna pala na najnižu razinu u posljednje tri godine ojačani su i pritisci na pad opće razine cijena, no taj se utjecaj u kratkom roku neće pretjerano osjetiti, ocjenjuju domaći ekonomski analitičari.

Cijene hrane i energije imaju dominantnu ulogu u kretanju stope inflacije u Hrvatskoj koja se prema posljednjim podacima kreće na iznimno niskih 0,4 posto.Prema mišljenju Alena Kovača, direktora Službe za ekonomska istraživanja Erste banke, niska cijena nafte na globalnim tržištima govori u prilog zadržavanja trenutnog inflatornog okruženja kojeg karakterizira niska inflacija.

 

0,5posto

inflacije u 2015. očekuju analitičari Erste banke dok 1,2 posto vide analitičari RBA banke

"Naravno, transmisijski mehanizam između globalnih cijena i maloprodajnih cijena nije toliko direktan, ali ukupno nastavljamo svjedočiti okruženju kojeg karakteriziraju niski pritisci na strani ponude. Tako povrh cijene nafte, također svjedočimo i benevolentnim trendovima cijena hrane. Također, pritisci na strani potražnje ostaju skromni tako da ukupno gledano u 2015. prosječnu inflaciju vidimo na razini oko 0,5 posto", ističe Kovač.Nešto višu prognozu od 0,8 posto u sljedećoj godini iznio je glavni ekonomist SG-Splitske banke Zdeslav Šantić koji u razgovoru ističe kako su cijene već toliko pale da nema velikog prostora za val pojeftinjenja izazvan pojeftinjenjem cijena goriva.

"U kratkom roku ne vidim značajnije pritiske, a ako se ovakva razina cijena goriva zadrži duže razdoblje, do godine dona, mogli bi vidjeti veće deflatorne pritiske", ocjenjuje Šantić. Najvišu prognozu navode analitičari Raiffeisen banke koji očekuju prosječnu razinu inflacije od 1,2 posto.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close