Oprezan povratak ulagača dugu prezaduženih poduzeća

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2018. u 22:01
Prvi tjedni priljev u fondove koji ulažu u korporativne obveznice/Thinkstock

U fondove koji ulažu u obveznice s ‘junk’ statusom u sedam dana do 11. travnja slilo se 386 milijuna dolara.

Obveznice poduzeća na globalnoj su razini prošloga tjedna zabilježile prvi, doduše umjereni priljev novca ulagača. 

Korporativne obveznice tijekom ove godine nisu se pokazale kao poželjna roba u portfeljima investitora. Naime, zbog mišljenja da u vrednovanja previsoka za prezadužena poduzeća u vrijeme postupnog stezanja monetarne politike središnjih banaka, prosječni prinos indeksa Bank of America Merill Lynch  s tri posto početkom godine narastao je krajem ožujka na 3,45 posto. 

Uljez u portfeljima
Međutim, negativni sentiment investitora ovoga je mjeseca počeo kopniti, iako su i dalje oprezni spram te vrste obveznica. Prema podacima EPFR Globala, u globalne fondove koji ulažu u obveznice poduzeća sa "junk" statusom u sedam dana do 11. travnja slilo se 386 milijuna dolara.  Za ilustraciju, tijekom ove godine iz tih je fondova ukupno povučeno 33 milijarde dolara.

 

3,45 posto

dosegao je prinos u indeksu BoA Merill Lynch banke

K tome, u fondove koji drže obveznice s investicijskim rejtingom slilo se 841 milijun dolara čime je malo ublažen ovogodišnji odljev od 7,9 milijardi dolara. Prema sudu Toda Nassera, glavnog investicijskog direktora Pacific Lifea, sve više ulagača smatra kako koprorativne obveznice nisu u ništa lošijem stanju od ostalih klasa imovine, navodi Financial Times. 

U dobroj kondiciji
"Iako je zaduženost i dalje visoka, niske kamatne stope i dalje drže većinu kompanija u dobroj financijskoj kondiciji", smatra Nasser. Međutim, unatoč sporom procesu podizanja kamatnih stopa dio analitičara upozorava da će se problemi sa zaduženošću poduzeća pokazati u dužem roku.   

Komentirajte prvi

New Report

Close