Oporavak nakrcava fondove hrvatskim dionicama

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2016. u 22:01
Imovina fondova danas vrijedi 5 posto BDP-a, a 2007. dosezala je 11 posto/FOTOLIA

Ekonomskim oporavkom mogli bi svjedočiti povećanju izloženosti dioničkom tržištu nauštrb novčanih fondova.

Domaću fondovsku industriju očekuje oporavak, ocjenjuju analitičari, a u budućnosti bi se mogla i dodatno povećati izloženost investicijskih fondova domaćim vrijednosnicama. Uspoređujući stanje fondovske imovine danas i prije krize, analitičari iCapitala ističu kako trenutno neto imovina domaćih fondova vrijedi pet posto BDP-a.

 

68posto

imovine danas je uloženo u novčane investicijske fondove

Za usporedbu, 2007. godine imovina je vrijedila gotovo 34 milijarde kuna što je tada iznosilo 11 posto BDP-a. Ako se imovina stavi u korelaciju s vrijednošću svih papira na Zagrebačkoj burzi, imovina trenutno vrijedi kao 15 posto burzovne tržišne kapitalizacije dok je prije devet godina sudjelovala s 10 posto. Međutim, značajno je promijenjena struktura imovina. Dok je prije krize 66 posto bilo uloženo u domaće vrijednosnice, danas je taj udjel narastao čak na 85 posto, iako je znatno lakše ulagati vani zbog liberalizirane regulative po ulasku u Europsku uniju.

Fond moneadžer u Ilirika Investmentsu, Isak Nuhić, komentira kako je 2007. čak 86 posto imovine bilo uloženo u dionice i obveznice, a samo 14 posto u novčane fondove. "Danas je 68 posto imovine u novčanim fondovima. U 2007. zbog velikog priljeva sredstava i ovakve alokacije imovine gdje su investitori bili spremni preuzimati veći rizik te zbog nedovoljne veličine hrvatskog tržišta, fondovi su jednostavno bili prisiljeni tražiti prilike na globalnim tržištima. To je razlog veće izloženosti stranim vrijednosnicama nego danas", kaže Nuhić.

 

14posto

imovine bilo je 2007. u novčanim fondovima, a 86 posto u dionice i obveznice

Na pitanje hoće li ekonomski oporavak povećati izloženost domaćoj imovini, Nuhić ističe kako je to teško prognozirati. "Ako se pozitivni makroekonomski trendovi nastave, svakako će doći do apsolutnog povećanja izloženosti fondova domaćem tržištu te bi trebalo doći do povećanja izloženosti dioničkom tržištu nauštrb novčanih fondova. No mišljenja sam da na hrvatskom tržištu i nedostaje veća ponuda fondova koji su izloženi globalnim tržištima", smatra Nuhić.  

Komentirajte prvi

New Report

Close