Očekuje se rast industrijske proizvodnje 25. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2017. u 08:29
Izvor: Igor Soban/PIXSELL

Trend rasta industrijske proizvodnje ušao je već u četvrtu godinu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak izvješće o industrijskoj proizvodnji u veljači, a makroekonomisti očekuju njezin rast 25. mjesec zaredom, zahvaljujući jačanju domaće potražnje i povoljnom međunarodnom okruženju.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u veljači industrijska proizvodnja porasla za 4,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 3,1 do 5,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bit će to već 25. mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

Uz to, očekuje se rast u veljači po sličnoj stopi kao i mjesec dana prije, kada je industrijska proizvodnja ojačala 4,0 posto na godišnjoj razini.

"Rast domaće potražnje te i dalje povoljno međunarodno okruženje povoljno djeluju na rast industrijske proizvodnje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Trend rasta industrijske proizvodnje ušao je već u četvrtu godinu. U prošloj je godini proizvodnja porasla 5 posto, i to brže nego prethodnih godina.

U 2015. je industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close