Neto dobit UBS-a 1,6 mlrd. dolara u prvom kvartalu

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2018. u 22:01
UBS je najveća švicarska banka/Reuters

Unatoč izostanku izlistavanja, UBS bilježi rast prihoda od trgovanja dionicama i savjetovanja.

Švicarski banka UBS ostvarila je u prva tromjesečju 2018. za gotovo petinu veću neto dobit od 1,51 milijardu franaka, oko 1,6 milijardi dolara, u usporedbi s istim periodom prošle godine, objavila je banka u ponedjeljak. Skok profita povezan je s 23 posto boljim bruto rezultatom u dijelu poslovanja orijentiranom na. 

Izostanak IPO-a
"Imali smo sjajan početak 2018. godine, s rezultatima koji su ponovno pokazali snagu našeg diversificiranog poslovanja", rekao je u priopćenju predsjednik Uprave UBS-a Sergio Ermotti. UBS bilježi snažan rast prihoda od trgovanja dionicama zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištima kapitala, dok u Aziji bilježi skok prihoda od pružanja usluga klijentima na sklapanju poslova.

 

23 posto

skok je u segmentu investicijskog bankarstva

Prema pisanju Reutersa, velik broj investicijskih banaka osjeća nepovoljne posljedice izostanka transakcija i kalkulacije tvrtki kad je riječ o izlasku na burze zbog straha da će inicijalne javne ponude podbaciti u odnosu na planove. Ipak, švicarski bankarski div uspio je u prva tri mjeseca osigurati nove poslove savjetovanja, prije svega, korporativnih klijenata, no i transakcije fizičkih osoba dale su doprinos. "Prihodi od savjetovanja uvećani su za 20 milijuna franaka na 186 milijuna, odražavajući veće prihode od savjetovanja u vezi spajanja i akvizicija nasuprot padu naknada na globalnoj razini za 15 posto", objavila je banka u izvješću prvog ovogodišnjeg kvartala. 

Oprezni s prognozama
Glavna poslovna divizija UBS-a, upravljanje imovinom, donijelo je banci 19 milijardi švicarskih franaka za što su zaslužni klijenti u SAD-u i Aziji.

Prema je prvi kvartal donio iznimno dobre rezultate, u UBS-u su oprezni oko optimizma u drugom kvartalu, prije svega zbog geopolitičkih napetosti i jačanja protekcionizma diljem svijeta koji prijete urušavanju povjerenja ulagača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close