Nafta u 2016. pada do 20 dolara

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2015. u 14:57
Naftu na 100 dolara nećemo vidjeti u ovom desetljeću, ističu u Saxo banci/FOTOLIA

U Goldman Sachsu tvrde kako je tržište obilnije opskrbljeno od prijašnjih prognoza.

Cijeni nafte trenutno se ne predviđa tako skori oporavak – štoviše, prognoze govore da bi mogla zaroniti sve do 20 dolara za barel.

Analitičar Goldman Sachsa Damien Courvalin u petak je objavio kako je tržište još obilnije opskbljeno nego što se ranije smatralo te da će taj višak ponude potrajati i sljedeće godine, prenosi Bloomberg. Stoga je američka banka snizila svoje projekcije o cijeni WTI nafte s prethodnih 57 dolara na 45 dolara. Brent nafta također je srezana sa 62 dolara na 49,5 dolara. Tijekom ove godine cijena WTI nafte je oslabila za 15 posto, a trenutno se kreće na razini od 44,7 dolara za barel.

 

15posto

pala je cijena WTI nafte tijekom ove godine

Međunarodna agencija za energiju objavila je kako će sljedeće godine proizvodnja izvan članica Organizacije zemalja izvoznica nafte pasti za 500.000 barela dnevno na 57,7 milijuna barela. Povratak cijene sirove nafte na 100 dolara po barelu neće se dogoditi do kraja ovog desetljeća, a kratkoročno je moguć rast do najviše 50 dolara, smatra Ole Hansen, rukovoditelj sektora roba danske investicijske banke Saxo.

"Vrlo su male mogućnosti da ćemo prije 2020. zabilježiti povratak cijene sirove nafte na nekadašnje razine, osim ako se ne dogodi stalni i snažni rast potražnje. U tom će se slučaju cijene povećati kako bi se privukao apetit za investicije u naftnim tvrtkama", navodi Hansen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close