MMF: Podizanje kamatnih stopa pomest će rastuće države

Autor: Tomislav Pili , 15. travanj 2015. u 22:01
Šefica MMF-a Christine Lagarde/REUTERS

Pokazna vježba bio je šok koji je izazvalo naglo jačanje švicarskog franka.

Američka središnja banka podignut će kamatne stope tijekom ove godine mnogo oštrije nego što to financijska javnost očekuje, ocjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

 

50posto

duga od devet bilijuna dolara drže rastuće ekonomije

To bi se moglo pokazati kao veliki problem za rastuće ekonomije, preplavljene zaduženjem u američkoj valuti, ocjenjuju u svjetskom financijskom policajcu. "Rastuće ekonomije posebno su izložene: mogu se suočiti s odljevom kapitala, posebno ako se američke dugoročne kamatne stope rapidno povećaju", stoji u izvješću MMF-a. Inače, ovaj rizik nije poseban novum i već je doveo do neugodnih posljedica po Rusiju koja je krajem 90-ih pala u financijsku krizu. Najveća država na svijetu i sada je u najvećoj opasnosti od promjene pravca Fedove novčane politike, drži MMF, zajedno s Brazilom i azijskim rastućim ekonomijama.

U posljednjih osam godina, koliko traje ultralabava američka monetarna politika, te su se države snažno zaduživale u dolaru. Statistika govori da ugrubo polovicu duga od devet bilijuna dolara koji su plasirani izvan SAD-a drže upravo rastuće ekonomije. Najveći dio tog duga drže kompanije koje će se teško obraniti od dvostrukog udara – povećanih troškova zaduživanja s jedne strane te daljnjeg jačanja dolara s druge, ocjenjuje MMF.

Pokaznu vježbu što se može dogoditi – iako u mnogo manjem obimu – imali smo prilike vidjeti u slučaju švicarskog franka i njegova nagla jačanja. "Šok koji je generirala iznenadna velika aprecijacija franka u državana srednje i istočne Europe naglašava prirodu ovog rizika", navodi se u upozorenju MMF-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close