Mafija preko banke u Mariboru prala novac

Autor: Tomislav Pili , 26. rujan 2017. u 14:46
Regulator uočio 71 privatnog i 29 korporativnih sumnjivih klijenata/FOTOLIA

Propusti u Novoj kreditnoj banci Maribor.

Više talijanskih poslovnih ljudi za koje se sumnja da su povezani sa zloglasnom kriminalnom organizacijom 'Ndraghetom otvaralo je tijekom 2014. račune u Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), kako bi "oprali" novac, piše poslovni list Il Sole 24 Ore, a prenose slovenski mediji.

Slovenska središnja banka prije tri godine prvi je puta upozorila NKBM na nedostatke u postupcima sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. U provedenom izvanrednom nadzoru Banka Slovenije je ustanovila da 71 individualnog klijenta i 29 korporativnih klijenata povezuje isti "talijanski obrazac" otvaranja računa i kasnijih transakcija. U praksi to znači podizanje velikih iznosa gotovine i brzo prenošenje novca u inozemstvo.

Od siječnja do studenog 2014. iz NKBM je izneseno tri milijuna eura. Talijanski list navodi nekoliko konkretnih imena. Jedan je kalabreški trgovac keramikom Antonio Scimone koji je prije 10 godina bio meta istrage talijanske policije zbog sumnji u trgovinu kokainom. Scimone je otvorio tvrtku u Sežani, te račune u UniCredit banci i NKBM-u. Račun u UniCreditu zatvara u rujnu 2015. godine. Račun u Mariboru imao je i poduzetnik Bruno Terrin koji je podignuo 253.000 eura, ali i Giovanni Cristali, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njega je Banka Slovenija posebno označila kao sumnjivca. U Italiji je  osumnjičen za utaju poreza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close