Krediti online banaka sporije će rasti do 2023.

Autor: Tomislav Pili , 05. veljača 2020. u 22:00
Foto: Shutterstock

Nakon 17 posto rasta ove godine, krediti fintecha iduće tri godine rast će po stabilnoj stopi od 8 posto godišnje.

Kreditni plasmani finacijsko-tehnoloških tvrtki (fintech) i ove će godine rasti po dvoznamenkastim stopama, ali će rast biti usporeniji nego prethodnih godina, procjenjuje analiza financijske publikacije Learn Bonds.

Kako stoji u analizi, globalno kreditiranje koje će klijentima pružiti fintechi dosegnut će u 2020. godini 312,6 milijardi dolara što je 17 posto više na godišnjoj razini.  

Najčešći oblici
U narednim godinama rastući trend trebao bi se nastaviti, pa će do 2023. iznos kreditnih plasmana fintecha dosegnut će 390,5 milijardi dolara. Analiza pokazuje kako su potrošački krediti i zajmovi malim poduzetnicima najčešći oblici kreditiranja putem fintech platformi. Ujedno u tim segmentima tradicionalne banke suočavaju se sa najžešćom konkurencijom internetskih pružatelja financijskih usluga.

Naime, sofisticirani računalni algoritmi donose odluku o odobravanju kredita u roku nekoliko minuta, umjesto nekoliko dana koliko je ranije trajao proces odobravanja. K tome, zbog svoje poslovne strukture s nižim troškovima poslovanja fintechi mogu ponuditi niže kamatne stope u odnosu na velike banke. Popularnost "internetskih banaka" izražena je na razvijenim tržištima, ali analitičari očekuju da će potražnja za njihovim uslugama rasti i na tržištima u razvoju gdje nije razvijena ponuda potrošačkih kredita.

 

312,6 mlrd.

dolara vrijedit će u 2020. plasmani građanima i poduzećima

Prema podacima Svjetske banke, još 1,7 milijardi ljudi u svijetu nema bankovni račun. Nedostatak šire lepeze tradicionalnih financijskih usluga u državama u razvoju pričinjava velike probleme poduzetnicima. Primjerice, u Indiji gotovo 50 milijuna malih i srednjih poduzeća nema pristupa kreditiranju, pokazuje istraživanje Svjetske banke.

Pokretanje konkurencije 
Stoga analiza predviđa da će rastući broj internetskih banaka pokrenuti konkurenciju na tržištu, prisiljavajući tradicionalne banke da osvježe ponudu financijskih usluga kakvu traže informatički pismeni klijenti. Međutim, kreditni plasmani fintecha idućih će godina primjetno usporavati. Naime, iznos plasiranih kredita 2017. iznosio je 181,2 milijarde dolara, da bi 2019. taj iznos dosegao 267,1 milijardu dolara.

U iduće tri godine ukupno će tržište rasti po stabilnim stopama od gotovo 8 posto godišnje, ocjenjuje se u analizi. Gledano po sektorima, kreditiranje poduzeća čini lavovski dio tog tržišta s udjelom od 70 posto. Tijekom ove godine takvi bi krediti trebali dosegnuti iznos od 219,1 milijardu dolara. Do 2023. kreditiranje tog sektora trebalo bi dosegnuti 290,1 milijardu dolara.

Potrošačko kreditiranje od strane fintecha značajno zaostaje, pa se ove godine očekuju plasmani od 93,5 milijardi dolara. Do 2023. potročaki krediti dosegnut će 100,4 milijardi dolara, gotovo tri puta manje nego plasmani poduzećima. Zemljopisno gledano, najveće tržište fintech kreditiranja je Kina sa 90 posto udjela i 265,7 milijardi dolara plasmana. U iduće tri godine kinesko tržište vrijedit će 341,2 milijarde dolara. Kinu slijedi SAD sa 33,5 milijardi dolara plasmana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close