Kinezi podigli cijenu hrvatskih dolarskih i eurskih obveznica

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2015. u 10:45
Slabljenje juana spriječit će rujansko povećanje američkih kamatnih stopa, smatraju ulagači, Foto: Reuters

Devalvacija juana dovela do pojačane potražnje za hrvatskim dugom.

Cijene hrvatskih dužničkih vrijednosnica kojima se trguje na stranom tržištu već tjedan dana uporno rastu na krilima – na prvi pogled teško povezivog – poteza kineske središnje banke. Naime, početkom prošloga tjedna, točnije 11. kolovoza, središnja je banka na iznenađenje mnogih devalvirala kinesku valutu, a sljedeća dva dana dodatno je oslabila tečaj prema dolaru. Kao razlog je navela podršku nešto manje zahuktalom kineskom gospodarstvu nego što je to bio slučaj proteklih godina.

To je izazvalo snažnu reakciju diljem financijskog globusa povećavši potražnju za imovinom denominiranom u dolaru. Kako navodi financijski portal iCapital, prinos na hrvatsku obveznicu koja dospijeva 2024. inicijalno je pao 22 bazna boda na 5,06 posto. Analitičari Raiffeisen banke (RBA) ističu da se potražnja za hrvatskim obveznicama zbog devalvacije juana najviše odrazila na cijene hrvatskih eurobondova kojima se trguje na stranim tržištima, kako na dolarskim tako i na eurskim izdanjima i na svim ročnostima.

 

1,88 posto

porasla je cijena dolarske obveznice dospijeća 2024.

Od 11. kolovoza cijena blago, ali kontinuirano raste, dodaju u toj banci. “Najviše su naravno porasla naša najduža izdanja u euru dospijeća 2025. godine te dolaru dospijeća 2024. godine što je odraz potražnje investitora za obveznicama onih država koje nisu izložene toliko izvozu i trgovinskoj razmjeni s Kinom”, kažu u RBA banci.

Tako je u proteklih tjedan dana cijena eurske obveznice ojačala oko 1,1 posto dok je cijena dolarske obveznice porasla 1,88 posto. “Devalvacija juana nije imala toliki odraz u potražnji i promjeni cijena na kunske i eurske obveznice izdane na domaćem tržištu”, dodaju u Raiffeisen banci.

Analitičari iCapitala ocjenjuju kako razlog ovakvom razvoju događaja leži u pretpostavci globalnih investitora da će potez kineske središnje banke spriječiti očekivano rujansko povećanje kamatnih stopa američke središnje banke (Fed). “Iznenadan pad vanjske potražnje može ozbiljno potkopati oporavak američke ekonomije. Fed vjerojatno neće dopustiti daljnje slabljenje američke konkurentnosti na Pacifiku”, ocjenjuje iCapital.

U Raiffeisen banci su mišljenja da bi Fedovo podizanje kamatnih stopa u rujnu moglo donijeti daljnje jačanje dolara. “Fed svakako obraća pozornost na ono što se događa na europskim i azijskim tržištima, budući da kretanja na tim tržištima imaju i utjecaj na rast američkog gospodarstva. No, do sastanka u rujnu ima još vremena, tako da ne isključujemo da devalvacija juana neće utjecati na Fedovu odluku”, tvrde u RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close