J&T neće stati na bankarstvu, zanima nas i hrvatski turizam

Autor: Ana Blašković , 10. svibanj 2015. u 12:13
Monica Cereova, zamjenica predsjednika Uprave Vaba banke

U mogućnosti smo kupiti drugu banku, spojiti se, sve je otvoreno. Željeli bismo otvoriti mogućnosti za ulaganja u druge biznise.

Godinu dana nakon što je dobila češkog vlasnika, grupaciju J&T, u Vaba banci planiraju nove investicije, a mjerkaju i akvizicije.

Monica Cereova, zamjenica čelnika uprave i glavna veza prema J&T-u koji upravlja s 9,3 milijarde eura imovine, govori o planovima za lansiranje Vabe u top deset banaka, kako se razumiju s HNB-om te jesu li među klijentima J&T-a i bogataši iz Hrvatske.

Godinu dana nakon akvizicije Vaba banke, kako ste zadovoljni?
Nismo ni očekivali da će biti lagano. Trebalo je možda malo dulje da promijenimo upravu i krenemo u rebranding, ali svi procesi traže vrijeme. Nije lagano, riječ je drugoj zemlji, ljudima i pravilima, ali mislim da smo na pravom putu. 

S HNB-om ste započeli na krivoj nozi, mislim na odustajanje od Centar banke i njezinu propast. Kakva je sad komunikacija s regulatorom?
Respektiramo HNB i proces supervizije, komuniciramo na redovnoj bazi. Idući tjedan, npr., imamo sastanak na kojem ćemo objasniti neke poteze. Još se suočavamo s problemima iz prošlosti, nadamo se brzom rješenju, što bi nam dalo više prilika za nove poslove. HNB još smatra da mora revidirati sve poslove, mi to poštujemo, i objašnjavamo da ne radimo ništa loše, želimo uspješno raditi i imati pozitivan P/L (račun dobiti i gubitka, op.a.).

Koliko ste  uložili i koliko planirate?
Otvoreni smo za nova ulaganja za povećanje kapitalne adekvatnosti i sve što traži regulativa. Bude li potrebno, spremni smo povećati kapital već ove godine. Dosad smo dva puta dokapitalizirali banku, direktno i hibridnim depozitima J&T-a. Adekvatnost je pokrivena: limit je 14 posto, mi imamo oko 17 posto. Mislim da je to zasada dosta, iako je J&T spreman na nove investicije jer ćemo nakon povećanja kapitala imati mogućnost za veće izloženosti prema jednoj strani, što će biti puno bolje za najbogatije klijente. Otvoreni smo za to, no još je pitanje hoće li biti potrebno. Osim u bankarski biznis, J&T je spreman ulagati i u druga područja u Hrvatskoj.

Koja vam je strategija za idućih pet godina? 
Otpočetka govorimo da želimo ući u top deset banaka i još vjerujem da hoćemo. Otvoreno je još kako ćemo to učiniti,hoćemo li povećavati bilancu organski ili ćemo se spojiti s nekom drugom bankom. Zasad je sve otvoreno, imali smo dosta razgovora o tom pitanju, ali još ništa nije dogovoreno. 

Razgovarate li konkretno s jednom bankom?
Ne možemo ništa najaviti, još smo u pregovorima. Ako se nešto uspješno završi, objavit ćemo. U mogućnosti smo kupiti drugu banku, spojiti se, sve je otvoreno. Željeli bismo otvoriti mogućnosti za ulaganja u druge biznise u Hrvatskoj. Tražimo i u tom smjeru, ne znam hoće li to biti u turizmu, hotelijerstvu ili energiji, sve je otvoreno, a to bio bilo dobro i za poslovanje Vabe. 

Vaba će i ove godine poslovati s gubitkom?
Da, sve ovisi o našim klijentima, riječ je o zajmovima iz prošlostii. Radimo na privlačenju novih, dobrih klijenata koji će uredno vraćati kredite, no to je dug posao. Ako nemamo puno takvih klijenata, rezultat ovisi o postojećim zajmovima, a u Vabi je većina takvih korporativnih klijenata svrstana u B i C kategoriju, što je problem koji rješavamo. Krenuli smo s akvizicijama novih, solidnih klijenata, no oni su zasad u manjini.

J&T je usmjeren uglavnom na privatno bankarstvo, prema najbogatijim klijentima. Imate li klijenata iz Hrvatske i u što žele ulagati?
Imamo i klijente iz Hrvatske. Manje ih je od deset. Žele razviti posao i izvan Hrvatske i pritom su izabrali nas, ne samo u sferi bankarstva već i ostalim djelatnostima. Očekujemo da će nam to otvoriti i šire mogućnosti poslovanja u Hrvatskoj, što je prilika i za nas, a i bolje je imati lokalne partnere.

Uskoro posve novi model kredita

J&T u Slovačkoj i Češkoj nudi niz inovativnih proizvoda za ulaganje. Hoće li oni i kada biti dostupni u Hrvatskoj?

Bit će dostupni već prije ljeta. Imamo spreman jedan proizvod za kredite građanima, trebat će nam tjedan do dva za implementaciju. Bit će to potpuno novi proizvod kakvog banke ne nude u Hrvatskoj. Svaki tjedan na stolu imamo nove ideje i vjerujem da ćemo uskoro moći predstaviti nove proizvode već svaki mjesec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Greška je bila što su domaće banke prodate strancima.Sada te banke rade u interesu svojih država, kamate su veće nego u matičnim državama.Nije sve izgubljeno već treba osnivati domaće poslovne banke sa domaćim kapitalom.Treba kupovati dionice postojećih stranih banaka.
Najveća greška bi bila prodavati domaće poljoprivredno zemljište strancima.

New Report

Close