‘Izađite iz obveznica, kupujte dionice’

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2015. u 13:07
Dionice su atraktivnije/REUTERS

Vrlo niski ili čak negativni prinosi čine obveznice neprivlačnima, kažu analitičari.

Nakon što su se prinosi na obveznice razvijenih država i najvećih svjetskih kompanija spustili na rekordno niske razine, a negdje zakoračili i u negativno područje, američki analitičari tvrde kako je ta investicijska klada postala neatraktivna te da je izlaz u dioničkom tržištu.

Posljednju golemu monetarnu injekciju od bilijun eura nedavno je ubrizgala Europska središnja banka (ECB), a taj je potez rezultirao rijetko viđenim efektom da čak i korporativne obveznice, poput švicarskog prehrambenog diva Nestléa bilježe negativne prinose. Drugim riječima, ulagači plaćaju toj kompaniji da bi kupili njezin dug. Da je obvezničko tržište došlo do svog plafona za CNBC je ocijenio Bill Blain, stariji analitičar za obveznice u njujorškoj tvrtki BGC Partners.

"Trenutno imamo situaciju da se negdje oko 40 posto obveznica razvijenog svijeta trguje s negativnim prinosima. Zašto bi ste željeli investirati u negativne prinose", retorički se pita Blain. Prema njegovu mišljenju, dioničko tržište trenutno izgleda mnogo atraktivnije. Slično mišljenje dijeli i Kerry Craig, globalni tržišni strateg u JPMorgan Asset Managementu koji ističe kako bi prelazak iz obvezničkog u dioničko tržište donio veće benefite za ulagače. Dodao je i kako se dionice s dobrim dividendnim prinosom mogu pronaći i na burzama u eurozoni. Njegove preferencije idu prema cikličkim dionicama koje reagiraju na promjene u gospodarstvu, dodao je za američki medij. 

Komentirajte prvi

New Report

Close