HPB reže plaće, a sindikat diže tužbu zbog božićnica

Autor: Ana Blašković , 25. ožujak 2013. u 22:01
Neslužbeno iz krugova bliskih banci tvrde da nova sistematizacija nema veze s prodajom/PIXSELL

Novog vlasnika, kojeg u HPB-u očekuju oko srpnja, dočekat će milijunska tužba zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Koga god da država izabere za novog vlasnika Hrvatske poštanske banke koja je u intenzivnom postupku prodaje, na stolu će ga, osim hvatanja u koštac s poslovanjem, dočekati i milijunska sudska tužba zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora.

Zbog jednostrane odluke Uprave banke da isplati, pa povuče oko milijun kuna (bez doprinosa) božićnice krajem prošle godine te potom i propalog pokušaja dogovora, sindikat upravo završava tužbu, a pod povećalom je i nova sistematizacija radnih mjesta. "U postupku smo prikupljanja punomoći članova što će trajati vjerojatno do kraja idućeg tjedna nakon čega krećemo u pokretanje tužbe", potvrdio je Poslovnom dnevniku predsjednik Sindikata bankovnih i financijskih službenika Petar Perković. "Za nas nije bitan iznos, radi se o obvezi poslodavca iz kolektivnog ugovora", podsjeća Perković.

Propali pregovori
Sporne božićnice HPB je iplatila djelatnicima 19. prosinca u iznosu od po 1000 kuna da bi dva dana kasnije isplata bila zaustaljena, a od radnika zatražen povrat novca. Budući da je dio njih već novac potrošio povrat je dio njih pogurao u nedozvoljene 'u minuse'.Tada je sindikat krenuo u pregovore s bankom, a jedan od prijedloga Uprave na čelu s Čedom Maletićem bio je da se božićnice isplate nakon što banka dobije novog vlasnika iza prvog srpnja što je sindikat glatko odbio. "Diplomatski smo čekali, obećanje je bilo da će se novca isplatiti do kraja veljače što se nije dogodilo. Smatramo da bi svaka odgoda samo bila prolongiranje obveze poslodavca", rekao nam je Perković.

Pomoć konzultanata
Osim borbe s božićnicama, ovih dana u HPB-u intenzivno se provodi i nova sistematizacija radnih mjesta. Radi li se o 'ušminkavanju' banke prije prodaje obzirom da je postojeća Uprava za kormilom posljednje tri godine i koliko će to uštedu donijeti u HPB-u nisu željeli komentirati. Iz neslužbenih krugova bliskih banci poručuju da nova sistematizacija/reorganizacija koja se provodi uz pomoć vanjskih konzultanata nema veze s prodajom već da se ranije radilo na spašavanju banke i čišćenju makinacija bivše garniture pa je taj proces tek sada došao na red. "U HPB-u su opisi radnih mjesta zastarjeli i nisu prilagođeni bankarskim pravilima. Sama ušteda neće biti posebno velika jer će dijelu radnika plaće rasti, nekima padati, a nekima ostati iste", kaže naš dobro upoznati izvor. Sindikati pak procjenjuju da Uprava tim potezom želi uštedjeti nekoliko milijuna kuna. "Sindikat je protiv načina na koji se provodi sistematizacija jer se režu određene kategorije primanja. Ljudi se pojedinačno zovu i stavljaju im se na stol ponude po principu 'uzmi ili ostavi' što je samo argument sile. Smanjivanje plaća na taj način nije pravi način, ali je metoda kako smanjiti materijalne troškove radnika za budućeg vlasnika banke", zaključuje Perković.

Privatni vlasnik
Vlada od predizborne kampanje jasno je dala do znanja da želi privatizirati HPB koja s aktivom od 17 milijardi kuna ima 4,8 % tržišta. Banka je u prošloj godini imala 93,1 milijun kuna dobiti, 6% više nego godinu ranije. Neto prihod prije rezervacija porastao je 18 posto na 257,4 milijuna kuna, a troškovi rezerviranja povećani su za petinu. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

HPB je još jedan primjer kako država nije dobar vlasnik. Neisplatom božićnice usprkos ostvarenom profitu u 2012-oj i ugovorenom pravu o isplati božićnice, država je odlučila kršiti prava djelatnika. Upravo je država u hrvatskoj naveći nepoštivatelj zakona koje donosi.

New Report

Close