HPB krenuo s isplatom štediša BSD-a

Autor: Ana Blašković , 12. lipanj 2016. u 22:00
Banka Splitsko-dalmatinska/I. Č./PIXSELL

Pravo na isplatu imaju svi deponenti, osim onih čiji se depoziti po Zakonu o osiguranju depozita ne smatraju prihvatljivima.

U petak je Hrvatska poštanska banka započela s isplatom 377,3 milijuna kuna osigurane štednje klijentima Banke splitsko-dalmatinske za koju je HNB predložio otvaranje stečaja.

Zahtjev za obeštećenje klijenti mogu predati u poslovnicama HPB-a, a za isplatu jamči država. Pravo na isplatu imaju svi deponenti, osim onih čiji se depoziti po Zakonu o osiguranju depozita ne smatraju prihvatljivima. U HPB-u ističu da štednju isplaćuju po nalogu Državne agencije za osiguranje depozita (DAB) te da deponente u poslovnicama čekaju popunjeni obrasci zahtjeva koje mogu preuzeti i podnijeti na naplatu u bilo kojoj poslovnici te državne banke.

Identitet je potrebno dokazati važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, odnosno ispravom na kojoj je naveden OIB te ponijeti štednu knjižicu, ugovor o oročenju ili karticu računa. Štediše banke zahtjeve mogu podnijeti u roku tri godine, najkasnije do 1. lipnja 2019. Podsjetimo, HNB je 24. svibnja pokrenula prijedlog za otvaranje stečaja nad Bankom Splitsko-dalmatinskom nakon što je utvrđeno da joj je imovina manja od obveza te da uskoro neće moći ispunjavati obveze. Krajem ožujka depoziti u toj propaloj banci iznosili su ukupno 393,4 mil. kuna, od čega je osigurane štednje 377,3 mil. kuna. Maksimalno obeštećenje je 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close