HNB: Ulaganjem u bitcoin u cijelosti preuzimate rizik

Autor: Tomislav Pili , 24. rujan 2017. u 22:00
Bitcoin ne spada u zakonsku definiciju elektroničkog novca/REUTERS

Iz HNB-a ističu kako ne mogu nadzirati izdavatelje virtualnih valuta, a novac uložen u njih nije zaštićen.

Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je upozorila građane na moguće rizike povezane s ulaganjima u virtualne valute te ih pozvala da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u takve valute, jer za takav vid ulaganja sami u cijelosti snose rizik gubitka uloženog.

Povećani interes 
S obzirom na povećani interes javnosti za ulaganje i trgovanje virtualnim valutama, iz HNB-a su upozorili da virtualne valute nisu elektronički novac sukladno Zakonu o elektroničkom novcu niti predstavljaju platnu uslugu prema Zakonu o platnom prometu. Sukladno tome, HNB ne izdaje licencu tvrtkama koje izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za njihov nadzor, stoji u priopćenju.

 

245 posto

skočila je cijena bitcoina tijekom ove godine

"Novčana sredstva uložena u virtualne valute nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita. Stoga osobe koje se odluče na ovakav vid ulaganja same u cijelosti snose rizik gubitka uloženog", navodi se u upozorenju koje je središnja banka objavila na svojim internet stranicama. "Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u virtualne valute", navode iz HNB-a.

EBA nabrojala rizike
Inače, Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) je krajem 2013. godine upozorilo na niz rizika. Iz EBA su upozorili da korisnici na platformi za trgovanje valutama mogu izgubiti svoj novac, a novac iz "digitalnog novčanika" može biti ukraden. Nadalje, korisnici nisu zaštićeni kada se koriste virtualnim valutama kao platežnim sredstvom, a vrijednost bitcoina ili druge virtualne valute podložna je brzim promjenama i čak može pasti na nulu. Postoji i mogućnost zloporabe transakcija u virtualnoj valuti za kaznena djela, uključujući pranje novca te na kraju posjedovanje virtualnih valuta može podlijegati poreznim obvezama, kao što su PDV ili porez na kapitalnu dobit.

Komentari (25)
Pogledajte sve

Je li itko čuo za SNOV.io projekt. SNOV.io je decentralizirana generacija i izvorna platforma temeljena na načelima tehnologije blockchaina i pametnih ugovora. Što mislite o tome? A tehnologija blokada i pametnih ugovora jamči pravednu raspodjelu dohotka među svim strankama . ICO (prodaja tokena) počinje 31. listopada! Za više informacija možete posjetiti https://tokensale.snov.io/

bolje da uleti u u ovo sa emisijom kuna i popravi stanje za duplo nego se bavi nebitnim,,

Pun je internet navodnih adresa gdje se može kupovati za bitcoin-e, a kad sam slučajnim odabirom izabrao 10 izlistanih trgovaca i osobno provjerio primaju li kriptovalute, ispostavilo se da niti jedan ne prima. Sve je to velika kladionica, samo što su ulozi i broj igrača puno veći.

Sve je lijepo objašnjeno u zaključku:
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:162:522151


*cetus

ma kužim ja btc, ćak sam svojevremeno, kada je bio na 450eur. otvorio bitconan račun, međutim, kada sam tamo vidio koliki je spread (20% @-o) i da sa 10ak K eura treba ćekati 3 tjedna da te poklopi, odustao sam ježui ga, uz stav koji sam iznio u postu prije i male volunene( kad je njesra ne možeš aut), odustao sam…

***opet netočno… na Bitkonanu netrebaš otvoriti račun, on je faktički mjenjačnica gdje daš broj svojeg računa s kojeg kupuješ bitcoin za kune ili prodaješ bitcoin za kune… provizija je stravična, to si u pravu, a ide im bolje nego Todoriću… međutim, ocjenjivati tržište kriptovaluta lošim jer si ti eto imal loša iskustva prije 4-5 godina je bezveze… danas imaš mjenjačnice gdje možeš kupiti ili prodati bitcoin uz minimalnu proviziju od 0,2 posto i bez ikakve provizije na uplatu eura… i bitcoin nije više 450€ nego desetak puta više… Kraken preporučam svim početnicima, a i iskusnjarama

New Report

Close