Europski rasipnici ubuduće će morati manje štedjeti

Autor: Tomislav Pili , 26. kolovoz 2019. u 22:00
Među europskim dužnosnicima plan se neslužbeno naziva 'SGP 2.1'/REUTERS

Sadašnje pravilo o smanjenju duga za jednu dvadesetinu godišnje za Bruxelles je prekruto.

Europske države koje se nađu u "crvenoj proračunskoj zoni" ubuduće neće biti suočene s tako strogim zahtjevima Bruxellesa tijekom procedure prekomjernog deficita.

Kako doznaje Financial Times od upućenih izvora, nova garnitura Europske komisije razmišlja o reformi Pakta o stabilnosti i rastu koji je kritiziran zbog svoje krutosti.

Obnova povjerenja 
Plan koji je neslužbeno nazvan "SGP 2.1" ima za cilj obnoviti povjerenje među vladama članica eurozone u provođenje pravila od strane Europske komisije. Naime, u posljednjih godinu dana Bruxelles se našao pod salvom kritika jer je dopustio Italiji probijanje ciljeva proračunskog deficita za 2018. i 2019. godinu. U internom dokumentu u koji je uvid imao FT stoji kako bi pravila trebalo temeljito pojednostaviti.

 

60 posto

BDP-a ciljana je razina javnog duga u članicama eurozone

Samo za ilustraciju, za interpretaciju sadašnjeg Pakta o stabilnosti i rastu potreban je priručnik od 108 stranica. Zagovornici reforme tvrde kako su jasna pravila posebice potrebna u kontekstu globalnih trgovinskih napetosti i izlaska Velike Britanije iz Europske unije bez dogovora. Prema sadašnjoj regulativi, države s prekomjernim deficitom moraju sniziti svoju razinu duga za jednu dvadesetinu godišnje tijekom tri godine kako bi se približile ciljanoj razini javnog duga od 60 posto BDP-a.

Podjela na sjever i jug
Europski dužnosnici sada u neslužbenom razgovoru priznaju kako je to vrlo teško ostvariv cilj za većinu država, suočenih s gospodarskim usporavanjem i niskom inflacijom.

Međutim, imajući u vidu podjelu između sjevernih i južnih članica eurozone, u dokumentu se ističe da će Komisija morati vrlo oprezno koristiti fleksibilniji pristup imajući u vidu "visoku razinu polarizacije i nepovjerenja između zagovornika striktne automatske primjene pravila i pristupa više utemeljenog na prosudbi", navodi se u tekstu.

Komentirajte prvi

New Report

Close