Europske dionice već su ‘vruća roba’

Autor: Tomislav Pili , 03. ožujak 2015. u 22:00
Guverner Mario Draghi

Otkup obveznica težak 1,1 bilijuna eura kreće ovog mjeseca.

Početak programa otkupa obveznica Europske središnje banke (ECB) eurozona očekuje sa statističkim podacima koji pokazuju da je deflacija – glavni problem zbog kojeg se program i pokreće – blago oslabila u veljači.

Službeni podaci Eurostata objavljeni u ponedjeljak pokazali su da je deflacija na godišnjoj razini prošlog mjeseca iznosila -0,3 posto, što je nešto bolje od prognoza o -0,4 posto. Deflacija je eurozonu po prvi puta nakon 2009. pogodila u prosincu kada je inflacija zakoračila u negativni teritorij od -0,2 posto, da bi se u siječnju produbila na -0,6 posto. Glasnogovornik ECB-a za CNBC je izjavio kako točan datum pokretanja 1,1 bilijuna eura teškog programa otkupa obveznica još nije određen, ali da će svakako biti pokrenut tijekom ožujka.

Za europske burze novo golemo upumpavanje novca već je počelo. Najvažniji europski burzovni indeksi na najvišim su razinama od 2007. godine, a indeks Euro Stoxx 50 tijekom ove godine ojačao je 15 posto što je njegov najbolji početak godine ikada. Oslabljeni euro vrlo povoljno utječe na prihode europskih kompanija, pa su europske dionice "vruća roba" među globalnim investitorima, tvrde inozemni analitičari. Dobit kompanija unutar Euro Stoxx 600 indeksa ove će godine porasti preko sedam posto, govore prognoze. U posljednja dva tjedna prošlog mjeseca u investicijske fondove izložene europskim dionicama slilo se 11 milijardi dolara, pokazuju podaci EPFR Global Data. 

Komentirajte prvi

New Report

Close