Europska središnja banka počela kupovati osigurane obveznice

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2014. u 22:01
Osigurane su obveznice dug osiguran skupom potraživanja banaka po kreditima za kupovinu stambenih ili komercijalnih nekretnina

Početkom listopada ECB-ova aktiva bila je malo iznad 2000 milijardi eura.

Europska središnja banka (ECB) počela je kupovati osigurane obveznice, izjavio je jučer bančin glasnogovornik, otvarajući time novu frontu u borbi za oživljavanje posustalog gospodarstva eurozone i za suzbijanje deflacije.

Ovo je još jedan pokušaj centralne europske banke da potakne rast gospodarstva koje ponovo posustaje.Kupnjom te imovine ECB će rasteretiti aktivu banaka i time im omogućiti da ponovo pojačaju kreditne plasmane i podupru gospodarstvo eurozone, koje se najvećim dijelom financira upravo putem bankovnih kredita.Osigurane su obveznice dug osiguran skupom potraživanja banaka po kreditima za kupovinu stambenih ili komercijalnih nekretnina. Na Europu otpada 90 posto tog tržišta a posebno je razvijeno u Danskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj i Švedskoj.

ECB je ovog mjeseca najavio da će do kraja godine početi od banaka kupovati i osigurane vrijednosne papire (ABS), a u prosincu će im ponuditi i još jedan ciklus jeftinih četverogodišnjih kredita. Ključne su kamatne stope već snizili nadomak nuli. U središnjoj monetarnoj instituciji nadaju se da će tim mjerama potaknuti banke da ublaže uvjete kreditiranja i da će se time generirati pozitivan efekt koji će se potom preliti i na ostala tržišta. U konačnici bi to trebalo oživjeti gospodarstvo i potaknuti inflaciju kako bi se približila ECB-ovoj ciljanoj razini "nešto ispod dva posto".

U rujnu je godišnja inflacija u eurozoni iznosila 0,3 posto i sada je već gotovo godinu dana u "opasnoj zoni', kako je definira čelnik ECB-a Mario Draghi, ispod jedan posto. Nove bi mjere prema priopćenju ECB-a trebale značajno utjecati na aktivu središnje monetarne institucije eurozone koja je želi ponovo približiti razini s početka 2012. od oko 3000 milijardi eura. Početkom 2012. godine i europsko gospodarstvo stajalo je donekle bolje nego danas i nazirali su se prvi počeci oporavka. Vraćanje na to razdoblje moglo bi pomaknuti Europsku uniju od ruba nove recesije kojem se opasno približava. Početkom listopada ECB-ova aktiva bila je malo iznad 2000 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close