ESMA: Investitori u startupe mogli bi izgubiti sav novac

Autor: Tomislav Pili , 15. studeni 2017. u 07:42
ICO-i su posebno primamljivi novim kompanijama/FOTOLIA

Europski regulator upozorio na početne ponude digitalnih valuta (ICO).

Europski financijski regulator upozorio je da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulirane, netransparentne, podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane.

"ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja", naglasili su u Europskoj agenciji za vrijednosti i tržišta (ESMA), upozoravajući na rizik "kompletnog gubitka ulaganja". Podsjetimo, radi se o prikupljanju kapitala putem interneta koji je posebno primamljiv startupima.Na taj način kapital mogu prikupljati i hrvatski startupi putem platforme Funderbeam SEE iza koje stoji Zagrebačka burza i Europska banka za obnovu i razvitak.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako je činjenica da na taj način kapital prikupljaju kompanije koje nemaju značajniju povijest poslovnih rezultata te im je često teško odrediti vrijednost. "K tome, investitori koji ulažu putem ICO-a često prolaze postupak tek najosnovnije identifikacije. Međutim, Funderbeam koristi blockchain samo kao tehnologiju, a ne kao sredstvo plaćanja", ističe Gažić.

"U odabiru kompanija Funderbeam koristi vrlo konzervativan pristup, a tu je institut vodećeg investitora koji svojim ugledom, ali i ulaganjem pokazuje drugima povjerenje koje ima u projekt", ističe Gažić. Dodaje kako između kompanije i investitora postoji pravna poveznica kroz ugovor, a Funderbeam provodi i identifikaciju investitora s ciljem sprečavanja pranja novca.

Komentirajte prvi

New Report

Close